Kálomista Gábor azt állítja: politikai okokból nem vetítik sok moziban az Elk*rtukot

HírKlikk 2021. szeptember 21. 17:20 2021. szept. 21. 17:20

Kálomista Gábor, Fidesz közeli producer azt állítja, politikai okokból nem vetítik a filmjét, amely tele van kiváló alkotókkal. 2006 őszét dolgozza fel. A Budapest Film vezérigazgatója reagált a vádakra.

Kálomista Gábor az Indexnek adott interjúban azt állította, hogy „bemennek az emberek, és a pénztárnál kérdezik, hogy mikortól vetítik. Hatalmas marketingje van, és nem vetítik.”

Szerinte a Budapest Film a főváros tulajdonában van, és „Nem tudom, mit hisznek, lehet, hogy tényleg ennyire ostobák, de megnyugtatok mindenki, fogunk találni alternatív lehetőségeket. De az nyilván nem lesz ugyanolyan, és ezek az emberek elvesznek attól a több száz embertől, a színészektől, a stábtól egy álmot, az örömet, hogy lássák, mit ér a munkájuk. Megöltek egy mozit. Ez óriási szégyen. Cenzort játszanak, visszaélnek a hatalmukkal. Ilyen alapon miért ítélik el a második világháborús könyvégetéseket, akik most filmet égetnek.”

Meg is nevezte, kinek a machinációját látja a háttérben: „Gyurcsány Ferencét. Lehet, hogy megsértődött, mert nem Hugh Grant játssza. Innentől az jön, hogy Budapesten megnézik, kinek mi a meggyőződése, és csak az szállhat fel a villamosra, aki rájuk szavaz? Milyen alapon élnek vissza a politikai hatalommal, milyen alapon döntenek a nézők előtt?”

A vidéki mozikról is azt állítja, hogy valamiféle Gyurcsány-terror tombol ott a mai napig.

Liszka Tamás, a Budapest Film Zrt. vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy a filmet a bemutató hetében csak egy mozijuk (Corvin) tervezi játszani, ráadásul csak egy délutáni időpontban, a 24-nek azt mondta, „Október végi bemutatóról beszélünk, most szeptember 21. van. Magát a filmet nem láttuk még, a gyártó által közreadott sillabusz és előzetes alapján jelenleg napi egy, főműsoridős (tehát nem délutáni) vetítést tudunk felelősséggel vállalni az évad legsűrűbb időszakában.”

Arról, hogy Gyurcsány Ferenc irányítja-e őket, azt mondta, „Ha ilyen politikai befolyásolás érné a Budapest Filmet, akkor azt elég rövid úton visszautasítanám, mert nagyon kényes vagyok az ilyesmire. Eddigi működésem során az első és egyetlen politikai befolyásolási kísérlet éppenséggel Kálomista Gábor fenti, teljesen alaptalan vádja.”

Forrás: 24.hu