Kamupártok: Polt Péterék eddig semmire sem jutottak

HírKlikk 2019. szeptember 26. 10:04 2019. szept. 26. 10:04

A legfőbb ügyészt Kocsis-Cake Olivio faggatta arról, hogy miért alkalmaznak kettős mércét, amikor amikor választással kapcsolatos bűncselekményekről van szó.

"Miért alkalmaznak kettős mércét, amikor választással kapcsolatos bűncselekményeket kell feltárni?" - kérdezte Polt Péter legfőbb ügyésztől és Pintér Sándor belügyminisztertől is parlamenti írásbeli kérdésben a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio.

A képviselő arra volt kíváncsi: ha Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármester-jelölt esetében egyetlen félreérthető fotó elég volt ahhoz, hogy két nappal később razziázó rendőrök vigyék el Pikó stábjának laptopjait és több embert is beidézzenek, akkor a Fidesznek kényes ügyekben miért "nem történik semmi"?

Az EP-választások során egy fideszes képviselő a "Kubatov-listát" is leleplezte véletlenül, említi példaként. Zuglóban pedig a 2018-as országgyűlési választásokkor hamisított ajánlóívekkel lebukott Lévai Katalin, ajánlóívein a nevek és azok sorrendje tökéletesen egyezett a fideszes jelölt ívein szereplő nevekkel. " Több feljelentés is történt, de az ügyészség és a rendőrség szemet hunyt a bűncselekmény felett" - írja, hozzátéve: Lévait még a Partizán is lebuktatta egy dokumentumfilmben azzal, hogy "kamupárt-hálózatot üzemeltet", ám az ügy - a kamupártok által a költségvetésből lenyúlt pénzek ellenére - felderítetlen maradt. "Az említett pártok vezetői ellen szintén nem történt hatósági fellépés, a pénzt sem sikerült behajtani rajtuk" - összegzi.

Egyelőre még csak Polt válaszolt Kocsis-Cake kérdésére - írja a Népszava. Pikó ügyéről csak annyit mondott, hogy mivel a nyomozás felderítési szakaszban van, ő nem illetékes. Lévairól azt mondta, két embert ki is hallgattak gyanúsítottként, de az eljárást ellenük a nyomozó hatóság megszüntette, "mivel nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani azt, hogy tudomásuk volt a felhasznált ajánlóívek hamis, valótlan tartalmáról".

Hozzátette, "egyben az aláírásokat hamisító, a nyomozás során ismeretlenül maradt elkövetővel szemben a nyomozóhatóság az eljárást felfüggesztette". A Gulyás Márton-féle, kamupártokat felderítő nyomozásról pedig úgy válaszolt: "a dokumentumfilmjében megjelölt pártokat érintően jelenleg is több büntetőeljárás van folyamatban".

Forrás: Népszava