Káosz a biodóm körül

HírKlikk 2020. október 31. 09:10 2020. okt. 31. 09:10

Évekig épül még, de már most havi 100 millió a fenntartási költség.

Havi százmillió forintba kerül a biodóm üzemeltetése, holott még meg sem nyílt. Mire átadják, lejár a kivitelezői garancia, írja szombati cikkében a Népszava. Bár a tervek 2024 márciusi átadásról szóltak, most úgy tűnik, fél évvel később, 2024. szeptemberében adhatják át a fővárosi állatkertben épülő biodómot – derül ki a projektet értékelő és a befejezés alternatíváit feltáró Enviroduna Kft. október elején nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Ehhez az is kellene, hogy a folytatáshoz szükséges döntések idén novemberben megszülessenek, hogy jövő februártól elindíthassák a szükséges közbeszerzési eljárásokat. Sok azonban a  bizonytalanság az ütemtervben és a költségvetésben, ráadásul további csúszáshoz vezethet, ha más lesz a projektgazda: a kormány nemrég jelentette be, hogy átvenné Budapesttől – más beruházásokkal egyetemben – a biodómot.

A jelentésben az áll, hogy a projekt befejezését több minden hátráltathatja. A nagy növények például a beszerzési helytől függően, csak hosszabb karantén után helyezhetőek el a biodómban. A beültetéshez – lévén akad köztük 12 méter magas, 1,5 tonnás példány is – különleges állványrendszer szükséges, amelyet azután el kell bontani ahhoz, hogy nekiállhassanak a dekorációs és belsőépítészeti munkáknak.

Forrás: Népszava