Karácsony: álljon meg a város egy percre, június 4-én

HírKlikk 2020. május 24. 09:17 2020. máj. 24. 09:17

„Gondolkodhatunk különbözőképpen arról, a múltat úgy kell-e lezárnunk, hogy kilépjünk Trianon árnyékából. Szerintem a múlt lezáráshoz éppen az kell, hogy belépjünk ebbe az árnyékba. Szembe kell nézni rossz döntésekkel a régmúltból és a közelmúltból is. Nem a múltban szerzett sebek elfedése, hanem éppen a jövő lehetőségeinek megragadása miatt" – írja vasárnapi Facebook-posztjában Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint, lehet vitatkozni arról, hogy mi vezetett az 1920-as trianoni békediktátumhoz, a történelmi Magyarország felszámolásához, lehet különbözőképpen gondolkodni, hogy milyen a felelős nemzetpolitika száz évvel a békediktátum után, azonban 

„minden eszközzel támogatnunk kell a határon túli magyar közösségeket, de ezt akadályozza minden olyan tett és kimondott szó, amit a környező országokban a határok megváltoztatására való törekvésként lehet értelmezni".

Karácsony Gergely hangsúlyozza: abban nem lehet közöttünk vita, hogy száz évvel ezelőtt ordítóan igazságtalan, a nemzetek önrendelkezését sárba tipró döntés született. És mi, magyarok, száz évvel a döntés után sem érezhetünk ezzel kapcsolatban mást, mint mélységes fájdalmat.

„Hogy fájdalmunkból ne gyűlölet, a múlttal való szembenézésből ne a jövő feladása legyen, ahhoz az kell, hogy egy percre legalább legyen közös az emlékezésünk. Ezért, a nemzet fővárosának főpolgármestereként arra kérem a budapestieket, járuljanak hozzá maguk is, hogy egy percre álljon le a város a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én, 16 óra 30 perckor. Egy percre meg fog állni a budapesti közösségi közlekedés, leállnak a metrók, a buszok, a villamosok, és arra kérek mindenkit, hogy egy rövidke percre álljunk meg mi is, mindannyian, a budapesti polgárok közössége. Álljon meg egy percre a közúti autós, biciklis és gyalogos közlekedés!"

– írja Karácsony Gergely, majd hozzáteszi,

„A csendben halljuk meg egymás közelségét határon innen és túl, a múlt a jövő generációit, tegyük ezt a fővárosban, és vidéken is! Aztán az egy percnyi csend után, úgy induljon tovább az élet, hogy egy kicsit közelebb vagyunk egymáshoz!"