Karácsony: Budapest zöld lesz és szabad

Kardos Ernő 2019. október 9. 10:55 2019. okt. 9. 10:55

Az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje arra számít, hogy vasárnap – ha csak néhány százalékkal is, de megnyeri a választást. Karácsony Gergely az Indexnek adott exkluzív interjúban elmondja: több kerületben meglepő ellenzéki győzelemre számít. Karácsony szerint Tarlós István ugyan nem lopott főpolgármestersége idején, de hivatali ideje alatt zajlott le az utóbbi évek legnagyobb korrupciós ügye, a 3-as metró szerelvényeinek beszerzése; szerinte ezért valakinek börtönbe kell mennie.

A kampány vége felé Karácsony Gergely leginkább azt sajnálja, hogy nem jött létre vita a hivatalban lévő polgármesterrel, ami Karácsony szerint azt bizonyítja, hogy Tarlós is egy fideszes báb, s nem különbözik egyetlen kormánypárti helytartótól sem. Ha ugyanis a regnáló polgármester önálló lenne, akkor kiállt volna egy vitára, ámbár nehéz lett volna az eszmecsere témáját meghatározni, mert Tarlósnak nincs programja. Csak végrehajtja a kormányzati utasításokat, továbbá engedte a fővárosi bevételek államosítását; mára töredékére esett az a pénz, amivel az ország legnagyobb adófizető települése rendelkezik.

A zuglói tevékenységéről szólva Karácsony cáfolta, hogy csődbe vitte volna az általa vezetett kerületet. Miközben a Fővárosi Önkormányzatnak 150 milliárdos adóssága van, Zuglónak semmilyen adóssága nincs, és két milliárddal több a megtakarítása, mint korábban volt. Viszont Tarlós már Óbudát is brutális adóssággal adta át, ahogy most Budapestet is.

Karácsony szerint Tarlós István nem lopott főpolgármestersége idején, de hivatali ideje alatt zajlott le az utóbbi évek legnagyobb korrupciós ügye, a 3-as metró felújítása. Maga a főpolgármester ismerte el, hogy az új metró kocsi hazugság volt. Az oroszok vámmentesen behoztak 69 milliárd értékű metró kocsit, amiért tucatnyi embernek kéne börtönbe mennie. Miközben a Fidesz Karácsony parkolási botrányát próbálja sulykolni úgy, hogy tudják, az nem igaz.

Az Indexnek adott nyilatkozatban Karácsony úgy fogalmaz, pozitív fejleménynek tartja, hogy az ellenzéki pártok összeálltak, s ezzel – a belső viták ellenére – a legjobb eséllyel indulnak az önkormányzati választásokon. Ezért aztán nem is készül „B” tervel, mint mondja: meg fogom nyerni a választást, Budapest zöld lesz és szabad.