Karácsony Gergely csalódást okozott a Fidesznek

Föld S. Péter 2020. július 13. 13:24 2020. júl. 13. 13:24

Karácsony Gergely csalódást okozott a Fidesznek, mert – mint a Balkan Investigative Reporting Netwoerk lapnak adott interjújában közölte – nem indul az esetlegesen megrendezendő miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Ezt már ugyan korábban is bejelentette, legutóbb például az ATV-nek nyilatkozva, de a Fideszben még bíztak abban, hogy Karácsony miniszterelnök szeretne lenni, és akkor tovább lehet majd támadni.

Persze, ne legyenek illúzióink, így is megtalálják a módját, hogy ekézzék a főpolgármestert, de azért ebben a helyzetben ez nehezebb lesz. A Fidesz ugyanis most vagy leszáll Karácsonyról, mert úgy ítéli meg, hogy a főpolgármester állandó csesztetése kontraproduktív, vagy kénytelen lesz visszatérni a korábban bevetett mantrákhoz. Miszerint Karácsony alkalmatlan, szerencsétlenkedik, egy IKEA bútort sem képes összeszerelni, és a disznóölésről is lemarad, csak a torra ér oda.

És persze szemüveges. Ebben a kifejezésben minden benne van, amit a Fidesz Magyarországról gondol. A szemüvegesség az ő szemükben megbocsáthatatlan bűn, városi, azaz, értelmiségi életforma, s mint olyan, távol áll a magyar férfi archetípusától, ami – amint Orbán Viktor nemrégiben kifejtette – nem más, mint a gazda. Ezért kellett annak idején megharcolni a filozófusokkal, a kockás inges tanárokkal, az akadémia kutatóival, ezért kellett átszervezni az egyetemek irányítását és elüldözni a CEU-t Magyarországról.

A Fideszből állítólag többször megüzenték Karácsonynak, hogy ne akarjon miniszterelnök lenni. Ha letesz erről a szándékáról, esetleg hajlandók elásni a csatabárdot. Nem túl mélyre, épp csak annyira, hogy bármikor elő lehessen venni. De legalább látványosan nem fogják támadni és talán még a Lánchídra is akad valamennyi kormányzati pénz.

Ami amúgy is akadna, hiszen a Lánchíd nem csupán a budapesti látkép egyik fontos eleme, de a világörökség része, és ebben a megközelítésben a kormánynak is vannak kötelezettségei a híddal kapcsolatban. Legfőképpen az, hogy – ha már Orbánnak a gazda az archetípusa -, jó gazda módjára, ne várja meg, míg a szerkezet beleomlik a Dunába, hanem tegyen valamit a híd megmentéséért. Nem a főváros helyett, amint azt néhányszor belengették, hanem a fővárossal együttműködve.

Mert emberileg ugyan érthető, ha Orbán gazdának nehéz megemésztenie, hogy Budapest nem az ő birtoka, de ettől még Magyarország fontos része – ahogyan a kormányoldalon szokás emlegetni, a nemzet fővárosa.

Jut eszünkbe: ha Budapest tényleg a nemzet fővárosa, akkor az sem volna ördögtől való, hogy a határon túli magyar futballakadémiák, valamint egyházak, amelyek az utóbbi években milliárdokat kaptak a magyar adófizetőktől, valamilyen szinten szintén hozzájáruljanak a nemzet hídjának felújításához. Az igazi hazafinak ugyanis nemcsak akkor fontos a nemzet fővárosa, amikor beszélhet róla, de akkor is, amikor tehet érte.