Ünnepek előtt: ilyen hús fogyasztására biztatják a magyarokat
A karácsonyi szezonban is a jó minőségű magyar sertéshús vásárlására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Tájékoztatójukban jelezték: az áremelkedések hatására az év egészében csökkent a sertéshúsfogyasztás Magyarországon, az év végi ünnepek közeledtével azonban a korábbiakhoz hasonlóan, az idén is megnőtt a forgalom.
A NAK körképe szerint decemberben, főleg a hónap második felében háromszor annyi sertéshúst adnak el a hentesek, mint más hónapokban.
A feldolgozók tapasztalatai szerint idén az árstop hatására átrendeződött a piac. Míg korábban a sertés minden részét el lehetett adni, a kereslet ma már főként a combra korlátozódik. Az ünnepek előtti hetekben azonban a kereslet is más képet mutat, ebben az időszakban a karaj és a comb mellett a legkeresettebb termék a dagadó, a lapocka, a köröm, a fülek és a malachús – ismertették.
Az agrárgazdasági kamara azt javasolja a fogyasztóknak: ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressék a magyar húsárut a boltokban. Az importhúsokkal ellentétben, ugyanis a hazai sertéshúsok minőség, élelmiszer-biztonság és nyomon követhetőség szempontjából is kifogástalanok.
Ráadásul a hazai termék választásával nemcsak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszer-ellátás biztosításához is – emelte ki a NAK.