Kásler megduplázta kedvenc tanácsadójának fizetését

Zutyu 2020. június 28. 07:51 2020. jún. 28. 07:51

Kollár Lajos érsebész cége márciusra még csak 750 ezer forintot számlázhatott az emberi erőforrás minisztériumának. A koronavírus-járvány miatt, azonban áprilistól már másfél milliót. 

Meglehetősen gyakori szereplője mostanában a híreknek Kollár Lajos pécsi érsebész professzor. Az orvos gyakran nyilvánul meg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan is, de korábban megvédte nagy botrányt kavart ügyeiben főnökét, Kásler Miklóst is. Nagy port kavart 2018-ban Székely László szívsebész kirúgása, mert egyik napról a másikra tették lapátra – még a betervezett szívműtéteket sem csinálhatta meg. Meghalt az orvos egyik betege. Ekkor a szív- és érsebész Kollár végighaknizta a jobbos médiát, leszögezve, a halálesetnek nincs köze az orvos kirúgásához.

Nemrég a HVG írt arról, a Hírklikken is megjelent információról, hogy Balajti László egykori titkosszolgálati vezető is Kásler tanácsadója a koronavírus kapcsán. Akkor a lap furcsállotta, hogy egy, az egészségügyben járatlan fideszes káder hogyan kereshet többet tanácsadóként, mint Kollár. (Balajti havi 1.2 millióért, míg Kollár havi 750 ezerért dolgozott.) Erre, akkor nem kapott választ, de Balajti megvilágította, hogyan dolgozik együtt az orvos professzorral.

„A lényeg az volt, hogy egy-egy témát hogy tudunk áttranszformálni az egészségügy irányába: én tudtam, mi az a terület, ahol ismertem az embereket, tudtam koordinálni, Kollár professzorral pedig helyreraktuk ezeket – magyarázta közös munkájukról Balajti László, a HVG-nek, továbbra is nyitva hagyva azonban a kérdést, hogy a felsorolt feladatokat miért nem a BM vagy az EMMI vezetői, illetve az operatív törzs szakértő tagjai végezték.

Vélhetően Kásler minisztériumában is olvasták a HVG cikkét, mert a most kikerült lista szerint, a Kollár cégével kötött szerződés összegét megduplázták, a márciusi 750 ezerről havi másfél millióra nőtt a megbízási díja. Indoklásképp pedig az szerepel a dokumentumban, hogy a koronavírussal kapcsolatos feladatok miatt duplázták meg a pénzt.