Kásler Miklós újratemetné Mátyás királyt

HírKlikk 2021. január 20. 20:02 2021. jan. 20. 20:02

Kásler horvátországi Lepoglavába ment, hogy fényt derítsen a Hunyadi család származására.

Kásler Miklós a horvátországi városba, egy pálos kolostorba látogatott el, ahol 1504-ben eltemették Mátyás király fiát, Corvin János herceget, illetve 1505-ben az ő fiát Corvin Kristófot is, most pedig a Magyarságkutató Intézet vizsgálja a maradványokat, hogy archeogenetikai vizsgálatnak vethesse alá azokat.

„Az itt tartózkodás magyarázata az, hogy itt temették el Corvin Jánost, Mátyás király természetes gyermekét, akinek ha meg tudjuk határozni a jellegzetes, csak férfiak között öröklődő génszakaszát, az úgynevezett haplocsoportot, az eredmény birtokában meg tudjuk határozni a Székesfehérváron lévő osszáriumban lévő csontok közül” – mondta a miniszter egy Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Ez azért is fontos, mert ez alapján meg lehet határozni Mátyás király csontjait is, amelyeket az egykori székesfehérvári bazilikában 15 királyt temettek el, de 1543-ban megszálló törökök, majd később a várost visszafoglaló császári zsoldosok szétdobálták őket.

„Mátyás királyt össze lehet rakni és el lehet temetni Mátyást ott, ahol nyugodni akart, és egy nemzeti kegyhely egyik dísze lehet” – jelentette ki Kásler.

Forrás: Facebook