Kell, hogy legyen következménye a Strache-ügynek Magyarországon is

HírKlikk 2019. május 21. 12:12 2019. máj. 21. 12:12

Kell, hogy legyen következménye a Strache-ügynek Magyarországon is - mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-választási kampányfőnöke az ATV Start című műsorában kedden.

„Be kell hogy gyűrűzzön, kell hogy legyen következménye. (…) Ha más nem, akkor az a politikai következmény, hogy elgondolkodnak a magyar választók azon, hogy mihez adnak mandátumot Orbán Viktornak és a fideszes EP-képviselőknek május 26-án” – hangsúlyozta.

„Nyilvánvaló”, hogy a magyar lappiac felvásárlása és átalakítása „ugyanolyan bűneset, mint (…) Ausztriában, csak Magyarországon ezt nem vizsgálták” – jelentette ki, felidézve: Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár titkos ibizai beszélgetésében Heinrich Pecina osztrák üzletemberre hivatkozott, mint aki Orbán számára előkészített egy olyan médiakörnyezetet, amilyet ő maga Ausztriában orosz pénzből szeretne megteremteni.

Nem tudni, milyen pénzből vásárolta meg Pecina a magyar megyei lapok többségét és a Népszabadságot; mindenesetre utóbbit Rogán helikopterügyét követően 2 nappal bezárta, s az egész portfólió egy nemzetstratégiainak minősített alapítványba került. Erre külön jogszabályt hoztak, „és pontosan tudjuk, hogy az egész mögött Orbán áll” – mondta Ujhelyi.

„Az egész Orbán Viktor megbízásából, Orbán Viktor számára történt. Ezt elmondja maga Strache. (…) Ennél nyilvánvalóbb lebukást! Strache nemcsak magát buktatta le, hanem Orbán Viktort is” – tette hozzá.

Mivel azonban sok remény nincs arra, hogy Magyarországon nyomozás vagy vizsgálat induljon, Ujhelyi az osztrák hatóságokhoz fordult, hogy Strache és Pecina után nyomozva a magyar szálat is göngyölítsék fel.

„Nekünk, magyaroknak jogunk van tudni azt, hogy miről tárgyalt titokban Bécsben Pecinával Orbán Viktor az ibizai buli után néhány hónappal” egy titkos találkozón tavaly januárban, már az után, hogy Pecinát csalás miatt Ausztriában felfüggesztett börtönre ítélték, és egy nappal az előtt, hogy Orbán Strachéval tárgyalt volna.

Ujhelyi azt mondta: felvette a kapcsolatot az – egyébként kormányra készülő - osztrák szociáldemokrata párttal, s a héten találkozót is tartanak, hogy együtt lépjenek fel az ügyben.

Kérdésre tagadta, hogy ennek a botránynak az MSZP népszerűségére hatása lenne. Inkább az a helyzet, hogy egyre többen látják, a stabilan az Európai Szocialisták pártcsaládjába tartozó MSZP-nek kell, hogy több mandátuma legyen az Európai Parlamentben, mivel sem a Fideszről, sem a többi ellenzéki pártról nem tudni, melyik pártcsaládba fognak beülni az EP-választás után - mondta.

Forrás: Hírklikk