Kende Péter: Orbán az elmúlt 20 évben elérte, hogy azt mond és tesz, amit akar

HírKlikk 2023. május 6. 07:45 2023. máj. 6. 07:45

A híradók felvételeiből azt érzékeltem – a tévedés jogát fenntartva –, hogy a tömeg nem volt agresszív, támadó a Karmelita kolostornál – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Kende Péter. Az ügyvéd, szociológus, és politikai esszéista szerint az alapvető konfliktust lehetett előre tudni, hogy újra és újra zajlik majd kordonbontás, a rendőrség feladata pedig megakadályozni azt. Hozzátette, a szokásosnál részletesebb, alaposabb képeket kellene látnia ahhoz, hogy meg lehessen ítélni a rendőri intézkedések jogszerűségét.

A Karmelita kolostornak, a miniszterelnök munkahelyének biztonságáról folyamatosan kell gondoskodni, amennyiben nincs akkora kertje, mint a Fehér Háznak, ahol a tüntetők olyan messze vannak az épülettől, hogy egy követ sem tudnak elhajítani odáig – mutatott rá Kende Péter. „Mindenütt a világon kordonokkal oldják meg ezt a feladatot. A brit miniszterelnök úgy fest, mintha az utcáról jönne, miközben a Downing Street 10-nél, mindkét oldalon, a rezidenciától 30-40 méterre kordonokkal le van zárva az utca. Oda senki sem teheti be a lábát, nem lófrálnak a turisták és a kamerás tévések sem.”

Nem kellene azt mondani, hogy a kordont építkezés miatt tartják ott, ez hülyeség, és könnyebben védhetnék magukat jogilag – tette hozzá az ügyvéd, aki szerint amíg nem bizonyított, hogy ott nem folyik építkezés, „addig az van, amit ők mondanak”.

Emlékeztetett arra, hogy a tudósításban, amit látott, elhangzott, hogy a rendőrök többször felszólították a tömeget, az első tüntetésen ez nem történt meg. „A jogszabály szerint többször kötelező felszólítani a tömeget arra, hogy hagyja abba, és ha ezt nem teszi, akkor különböző kényszerintézkedések jöhetnek.”

A törvény ismeri a spontán felvonulást, szabályozza azt is – mutatott rá. „Érdemben nem térnek el a szabályai a bejelentettől. Sokak szerint törvénytelen, de nem az, benne van a törvényben ez az eshetőség is. A flashmob mindenütt a világon legális, szabad, de szigorúbbak a szabályok, mert nem lehet mindent felborítani egy városban.”

Ilyen módon az összes körülmény figyelembevételével az első alkalommal a könnygáz használata nem volt arányos és szakszerű, nem lehetett volna lefújni a gyerekeket függetlenül attól, hogy gyerekek – összegezte. Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselőről nem tudja, mit tett, nekiment-e rendőrnek vagy csak kordont bontott, kialakult-e dulakodás. „Ott mindenki elveszti a fejét, a rendőr is, de az, hogy több órán keresztül fogva tartják, és nem engedik oda az ügyvédjét, az nincs rendben.” 

„Őrjöngtem, csapkodtam, káromkodtam, teljesen magamon kívül voltam” – összegezte a véleményét arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott Budaházy Györgynek. Emlékeztetett, az ügyben négy alkalommal ítélkezett négy különböző bíróság, és mind a négy azt mondta, hogy elkövette azokat a cselekményeket, amelyek terrorcselekményeknek minősülnek a magyar büntetőjog alapján.

„Minden ilyen döntésnek van üzenete a társadalom számára. Most az, hogy terrorcselekményeket nyugodtan tessenek elkövetni, embereket félholtra veretni, ha nekünk politikailag jól jön, hiszen a Mi Hazánkkal boltolnak valamit, ami fontos nekik.”

Kende Péter már egy csomó dologban nem érti, mit akar elérni Orbán Viktor. „Szerintem a kormányfő már olyan silány mentális teljesítményt nyújt, olyan mértékben megmagyarázhatatlan baromságok özönét cselekszi a nemzetközi politikában és a belpolitikában, uniós és NATO-ügyekben, a svéd cirkusszal, hogy ez már az én szemeben puszta ostobaság. Emögött hiába keresünk – karmelitológia alapján – összeesküvés-elméleteket és találunk ki magyarázatokat, ez rohamosan romló mentális teljesítmény. Közben elérte, hogy kontroll nélkül mindent tehet, amit akar, ami eszébe jut és senki nem mondja már neki, hogy ezt nem kéne. Amíg Szijjártó típusú fazonok működnek körülötte, mitől lenne másként?”

Néha ebben látni egy konzekvens vonalat is, azt, hogy a fasizmus felé, a Horthy-korszak felé kell újra és újra megengedő gesztusokat tenni – tette hozzá.

Kende Péternek 2002-ben jelent meg a könyve Orbánról. Szerinte annyi változott azóta, hogy a mentálisan romló intellektuális produktum mögött egy fokozódó magabiztosság van, az, hogy ő már bármit mondhat, neki mindent lehet.

A Klikk TV műsorát itt nézheti meg.