Kezdődik: iráni csapatok lefoglaltak és eltérítettek egy Izraelhez köthető hajót

HírKlikk 2024. április 14. 06:00 2024. ápr. 14. 06:00

Az AP hírügynökség által megszerzett felvételek azt mutatják, hogy az iráni csapatok egy helikopterről rohamozzák meg a hajót, amely Eyal Ofer izraeli milliárdoshoz köthető.

Az iráni Forradalmi Gárda csapatai szombaton kora reggel lefoglaltak egy állítólag Izraellel kapcsolatban álló kereskedelmi hajót, amely áthaladt a Hormuzi-szoroson. Az MSC Aries konténerhajó megszállása és eltérítése az Egyesült Arab Emírségek partjaitól mintegy 80 kilométerre történt – írja az Euronews.

Az AP hírügynökség által megszerzett felvételeken látszott, hogy az iráni katonák helikopterről ereszkednek a 366 méter hosszú hajóra. Hallani lehet, ahogy a legénység egyik tagja azt kiabálja: „Ne jöjjenek ki." A portugál zászló alatt közlekedő hajó az izraeli milliárdos Eyal Oferhez köthető – annyiban, hogy résztulajdonosa a hajót birtokló Gortal Shipping nevű cég leányvállalatának, a Zodiac Maritime-nak.

A felvételen a BBC szerint az is látható, hogy az egyik kommandós is letérdelt, hogy fedezőtüzet biztosítson, miközben a többiek leszálltak a hajóra. Az MSC szerint a legénység 25 tagja tartózkodott a fedélzeten a lefoglalás időpontjában.

Az incidensre akkor került sor, amikor Izrael és az Egyesült Államok is úgy értesült, hogy Irán bármely nap bosszúcsapást mérhet a zsidó államra, miután április elején egy légicsapás megsemmisítette Irán damaszkuszi konzulátusát, megölve a Forradalmi Gárda egyik parancsnokát. Izrael közölte, hogy Irán viseli a következményeket, ha a helyzet további eszkalálódása mellett dönt.

A brit tengerészet Kereskedelmi Ügynöksége közleményben erősítette meg a rajtatütést. Nem tett említést az iráni részvételről, ehelyett azt közölte, hogy a hajót „regionális hatóságok" foglalták le az emírségek partjainál. Az iráni média azonban sietett világgá kürtölni, hogy az ország különleges erői felelősek a támadásért, és a hajót iráni vizekre szállítják.

A lefoglalásra reagálva Israel Katz izraeli külügyminiszter a nemzetközi jogot sértő „kalózakcióról" beszélt. Az X-en közzétett bejegyzésében felszólította az Európai Uniót, hogy vezessen be új szankciókat Irán ellen, és minősítse terrorszervezetnek a Forradalmi Gárdát." A portugál kormány az eset miatt kapcsolatba lépett az iráni hatóságokkal, és magyarázatot vár a történtekre.

Az incidensre az Izrael elleni iráni támadással kapcsolatos fokozott várakozások közepette került sor, miután április elején egy légicsapás megsemmisítette Irán damaszkuszi konzulátusát. Izrael szombaton közölte, hogy Irán viseli a következményeket, ha a helyzet további eszkalálódása mellett dönt.

2019 óta az iráni erők – illetve proxy hadseregük, a jemeni húszik – hajófoglalások sorozatát hajtották végre a régióban. Az Irán és Omán közötti, mintegy 55 kilométer széles Hormuzi-szoros az egyik legfontosabb hajózási útvonal a globális olajexport számára.

Forrás: Euronews