Ki gyógyítja meg a gyerekeinket?

HírKlikk 2020. július 6. 13:57 2020. júl. 6. 13:57

A koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy mekkora problémát okoz, hogy egyes szakterületeken rengeteg a 65 évnél idősebb orvos, akiknek ráadásul az utánpótlásuk nincs biztosítva. A járvány ideje alatt, ugyanis a házi gyermekorvosok közel fele nem praktizálhatott amiatt, mert a veszélyeztetett korcsoportba tartoznak, ami csak növelte az ellátási nehézségeket – írja közleményében az MSZP.

A szocialisták szerint, mindezek ellenére, a kormány egy olyan költségvetést szavazott meg, amely nem tartalmazza az egészségügyi rendszer átalakításának fedezetét. Kásler miniszter pedig továbbra is a járvány előtti működési rend visszaállításáról beszél. Ezt nem lehet máshogy minősíteni, mint a beteg, gyógyulni vágyó emberek cserben hagyásának.

Az MSZP szerint, ideje felébredni. A Fidesznek végre be kell látnia, hogy a járvány előtti rendszert szigorúan tilos és életveszélyes visszahozni. Sürgős átalakításra van szükség, mert a késlekedés ára emberi életekben mérhető. Ráadásul a szakemberek is arra számítanak, hogy a járvány ősszel-télen újra támadhat, de akkor a tavaszi tapasztalatokat is figyelembe véve miért nem erre készül a kormány? – teszik fel a szocialisták a kérdést.

Az MSZP álláspontja alapján, cserben hagyás helyett, újjáépítésre van szükség az egészségügyi ellátórendszerben is. Ez a feladat pedig egyre sürgetőbb, mert rövid időn belül nem lesz, aki ellássa betegeinket, gyermekeinket, mivel egyre kevesebbeknek vonzó az állami egészségügyben dolgozni.

Szerintük a Magyar Orvosi Kamara üzenetei világosak: az egészségügynek kiemelt prioritássá kell válnia, az ott dolgozók bérének markáns emelésével együtt, hiszen csak akkor biztosítható a gyógyulás esélye mindenki számára, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz, ha rendelkezésre áll a tisztességes fizetésre, a szükséges eszközök beszerzésére való pénz.

Az MSZP ezért követeli a kiszámíthatóságon és a tisztességes fizetéseken alapuló életpályamodell bevezetését az egészségügyi ágazatban, hogy a dolgozók egy munkahelyen, egy jogviszonyban tudják megkeresni a tisztességes megélhetéshez szükséges jövedelmüket, és továbbra is kitart azon tétele mellett, hogy az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló minisztériumnak és kompetens kormánytagnak kell felelnie.

Az ellenzéki párt úgy véli, így lehet biztosítani a megfelelő utánpótlást és a biztonságos ellátást mindenki számára az egészségügyben.

Forrás: MTI/Hírklikk