Ki is pontosan Orbán ügyvédje, aki felszólította Niedermüllert, hogy mondjon le?

HírKlikk 2020. november 27. 12:33 2020. nov. 27. 12:33

Bajkai István mostanában azzal kerül be a hírekbe, hogy a VII. kerület vezetésének munkáját bírálja. Nemrégiben is feljelentette Niedermüller Pétert, a kerület polgármesterét. Azonban Bajkai maga is került már többször az igazságszolgáltatás látókörébe.

Bajkai István a Fidesz országgyűlési képviselője és Erzsébetváros korábbi alpolgármestere már többször is összetűzésbe keveredett a jelenlegi VII. kerületi polgármesterrel, Niedermüller Péterrel.

November 5-én Neidermüller és a VII. kerületi polgármesteri hivatal közölte, hogy a bíróság előtt támad meg egy szerződést, amelyet a kerület előző, fideszes vezetése kötött, miután pár napja vették észre, hogy annak alapján, az önkormányzat számlájáról „leemeltek” 417 millió forintot.

Bajkai István, aki korábban nem csak Erzsébetváros alpolgármestere volt, hanem ügyvédként Orbán Viktort és közvetlen családtagjait, Orbán Ráhelt és Tiborcz Istvánt is képviselte, úgy reagált a közleményre, hogy feljelentette Neidermüller Pétert, mondván, hogy a jelenlegi városvezetés hibája, hogy „leemelhették” az önkormányzat számlájáról az összeget. Majd felszólította a polgármestert, hogy mondjon le.

De nem ez az első eset, hogy Bajkai szembemegy a kerület jelenlegi vezetésével. A képviselő akkor is az eset alapos kivizsgálását sürgette, amikor kiderült, hogy bitcoin bánya üzemel az önkormányzat irodájában. Ekkor Borka-Szász Tamás néhány tízezer forintos kárt okozott, de a rendőrség hihetetlen erőkkel vonult ki.

Azonban akkor nem történt olyan alapos kivizsgálás amikor a 2018-as önkormányzati választásokon kiderült, hogy Budapest 5. számú választókerületében – azaz a VI. és a VII. kerületben – a Fidesz és a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt jelöltjének ajánlásai 341 esetben megegyeztek sorrendre is, csak éppen az aláírás volt más. A Fidesz jelöltje a választókerületben ekkor Bajkai István volt.

Az új választási törvény nem tiltja, hogy egy választó több jelöltet is ajánljon, azonban az ajánlást átmásolni, aláírást hamisítani bűncselekmény. Sőt, a Fidesz és a Lendülettel ívein legalább kilenc esetben elhunyt vagy már nem a választókerületben lakó személy ajánlása is szerepelt. Feljelentés történt az eset miatt, de ekkor nem volt olyan nagy a lendülete a vizsgáló szervnek, mint az áramlopás ügyében. A Lendülettel Pártot ugyan nem engedték végül indulni, de a Fideszt és Bajkait semmilyen szankció nem érintette, pedig valószínűsíthető, hogy nem a Lendülettel Párt adott ajánlásokat a Fidesznek, hanem a Fidesz segítette meg a kis pártot, azért, hogy ezzel is rontsa az ellenzéki jelölt, Oláh Lajos esélyeit. Ezt bizonyítani sem lett volna túl bonyolult, ugyanis az ügyet vizsgáló szerveknek egyszerűen meg kellett volna kérdezniük azt a 314 személyt – legalábbis azokat, akik még az élők soraiban vannak –, hogy kinek is írtak alá és akkor egyből kiderül, hogy ki adta át az iratokat kinek.

Külön érdekesség, hogy Bajkait az ügyben ki sem hallgatták mint gyanúsított,at pedig az ő neve alatt is sorakoztak a hamisított ajánlások.

A választást ugyan elvesztette Bajkai, de ezt követően sem került ki a Fidesz legbelsőbb köréből, nem csak azért, mert az egyik alapítója a Fidesznek, hanem azért sem, mert ő az egyik legnagyobb anyagi támogatója is a pártnak. 2017-ben 3,1 millió forintot ajándékozott a Fidesznek, amivel abban az évben ő lett a legnagyobb adományozója a pártnak – akkor még mint alpolgármester – igaz, volt miből, hiszen abban az évben az SBGK Ügyvédi Iroda – amelynek senior partnere (résztulajdonosa) Bajkai – vezető tagja volt annak a konzorciumnak, amely nettó közel 5 milliárd forint keretösszegű gigamegbízást nyert el.

Bajkai jelenleg is rendre nyeri el a közbeszerzéseket – és ezen a koronavírus okozta válság sem változtat. Az Mfor.hu most egy befolyásos fideszes országgyűlési képviselőhöz köthető cég nevét találta meg a pályázat idei nyertesei között, SBGK Irodai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-ét. Miközben mások az állásukat veszítik el a koronavírus miatt és vállalkozások százai mennek csődbe a járványnak köszönhetően, közben Bajkai irodája 6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott az SBGK apartman fejlesztésére és 3 millió forintot a balatonfüredi Kosztolányi társasüdülőre. Azonban nem kell aggódni, ugyanis Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára elmondta, nem politikai szimpátia alapján, hanem kizárólag szakmai alapon dől el, kik kapnak turisztikai fejlesztési támogatást.

Emellett egy nagy EU-s beruházásnál Bajkai jogi irodája felelt a pályázat szabályszerűségéért. A pályázatot szabálytalannak találta az EU, a felelősséget mégsem kellett vállalnia az SBGK Irodának, semmilyen retorzió nem érte a céget.

Nem meglepő, hogy sokszor találkozhatunk Bajkai nevével, ugyanis az SBGK Ügyvédi Iroda már az alapítását követő egy éven belül rögtön nyolc hazai és uniós közbeszerzés lebonyolításában vehetett részt.

A médiában azonban nem csak a cikkekben szerepel, ugyanis a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumi tagja. A KESMA érdekeltségében szinte az összes kormányközeli sajtó megtalálható, kezdve a legtöbb megyei újságtól, az Origo.hu-n és a 888.hu-n át a Hír TV-ig több mint 400 médiacég. Ekkora háttérrel pedig nem meglepő, hogy könnyedén tudja befolyásolni a közvéleményt és képes a saját ügyeiről elvonni a figyelmet, míg más ügyeket felnagyítani és a mindennapok beszédtémájává tenni.

Bajkai képes pár tízezer forintért is perelni, ő maga azonban még egy hozzá köthető választási csalás gyanújából is észrevétlenül eltűnik.

Ezek alapján, érdeklődve figyeljük, hogy Niedermüller Péternek sikerült-e elég információt összeszednie, ahhoz, hogy bebizonyítsa az előző Vattamány Zsolt és Bajkai István neve által fémjelzett vezetés hibázott, vagy Orbán ügyvédje ismét sérthetetlennek bizonyul.