Kicsinyes hatalmi arroganciával büntet a kormány

NVZS 2019. július 24. 10:35 2019. júl. 24. 10:35

„Kizárásos alapon nem lehet más megállapításra jutni, mint arra, hogy a kormányzat kicsinyes hatalmi arroganciával büntetni akarja Budaörsöt, a budaörsi tanárokat” – mondta a Hírklikknek Wittinghoff Tamás, a főváros környéki település polgármestere. Azzal kapcsolatban kerestük, hogy az „emberminiszter” elutasította két helyi iskola igazgatójának a pályázatát. Az ügytől függetlenül szerveződik egy komoly oktatással kapcsolatos megmozdulás, de a helyzet reménytelennek tűnik, a társadalom nagyon immunissá vált – tette hozzá.

„Nyilván a kormányzat nem fogja azt mondani, hogy azért dobta vissza Kásler Miklós miniszter a budaörsi Illyés Gimnázium és a Herman Ottó Általános Iskola évtizedek óta mindenki megelégedésére dolgozó, komoly sikereket maga mögött tudó jelenlegi igazgatóinak újabb öt évre – egyébként egyedüliként – benyújtott pályázatát, mert büntetni akarják őket, a településünket” – szögezte le megkeresésünkre Wittinghoff Tamás, aki azonban „kizárásos alapon” csak erre tud következtetni.

„Ha a másik irányból közelítünk: hétfői hírek szerint óriási a pedagógushiány, s olyan kevesen pályáznak iskolaigazgatói posztra is, hogy a miniszter és az oktatásért felelős államtitkár csökkenteni akarja a követelményrendszert” – emlékeztetett, leszögezve: „ha pedig ez a helyzet, akkor nem lehet másként, csak kicsinyes hatalmi arroganciaként értelmezni azt, hogy ilyen körülmények között nem fogadják el ezeknek a szakembereknek a pályázatát, amelyek pedig maximálisan megfelelnek a jelenlegi, még nem enyhített követelményeknek”.

Mint ismeretes, hónapokkal ezelőtt 292 budaörsi tanár indított Nyílt levél akciót, amellyel fel szerették volna hívni Orbán Viktor figyelmét arra, hogy  a miniszterelnök megszegte az ígéretét. Követeléseket is megfogalmaztak: a többi között, hogy a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez kössék, jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét, és a lehető legrövidebb időn belül, kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel az oktatásügy összes kérdéséről. Ennek lehet-e köze a miniszter állásfoglalásához?

„Mit képzelnek ezek a budaörsi tanárok, hogy van önálló véleményük, és ahelyett, hogy lehajtott fejjel, vakon követnék azt, ami az oktatásban zajlik, nem titkolják el, amit gondolnak” – válaszolta meg kérdésünket Wittinghoff Tamás. Mint emlékeztetett rá, ezek a tanárok és az érintett intézményvezetők nem olyan emberek, akik arra tanítanák a diákokat, hogy kussoljanak, pont ellenkezőleg, az életről és az életre tanítják a gyerekeket, s arra, hogy ha van véleményük, akkor azt mondják is el nyíltan.”

Egy félreértést megelőzendő pedig azt is hangsúlyozta Wittinghoff, hogy ezek a szakemberek „nem értékrendet kényszerítenek rá a diákokra, hanem attól liberálisok – ha egyáltalán ki szabad még ezt ejteni ma Magyarországon –, hogy a szabad véleménynyilvánításra ösztönzik őket, hogy egy bizonyos kor után el tudják dönteni: az értékek vagy az érdekek mentén akarnak élni”.

S hogy lehet-e még bármit is tenni? A polgármester úgy látja, hogy a helyzet eléggé reménytelen: a mostani budaörsi ügytől függetlenül szerveződik augusztus végére egy komoly, az oktatással kapcsolatos megmozdulás, ám „az más kérdés, hogy a társadalom annyira el lett már érzéktelenítve, hogy nem tudni, mikor veszi észre, közeledik a forráspont” – mondta utalva a  béka esetére, amelyik ha a melegedő vízben van, nem veszi észre, hogy már tűrhetetlenné válik a forróság, s elérkezik a forráspont –  így el is pusztul.

„A magyar táradalomban immunitás alakult ki a kormányzati őrületekkel szemben” – húzta alá a polgármester, aki szerint azonban ennek ellenére nem szabad feladni!