„Kiegyensúlyozott az áruellátás, indokolatlan a felvásárlási pánik"

Harkai Péter 2020. március 29. 12:20 2020. márc. 29. 12:20

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Kamara főtitkára, a Hírklikk kérdésére válaszolva, biztosította a lakosságot, hogy nincs tervben a vasárnapi vagy ennél is sűrűbb boltzár. A jelen tapasztalatok szerint, nem várható drámai áruhiány, a túlvásárlással és a túlárazással szemben is hatékonyan fel lehet lépni.

A legfrissebb adatok alapján, a kereskedelmi szolgáltatásokat illetően, a járványveszély alatti ellenőrzések és bejelentések során, eddig 44 hatósági feljelentés született, 25 kereskedőt pedig megbüntettek. 

Arra a kérdésre, hogy a hétköznapjainkat hosszú távra meghatározó járványhelyzet miatt, fenyeget-e a vasárnapi boltbezárások ismételt bevezetése vagy ennél is szigorúbb részleges nyitvatartási szigorítás, Vámos György a kamarához beérkező információk alapján, nem érzi ennek veszélyét. Ma mindenki szabadon dönthet az üzlete nyitva tartásáról. Egyelőre nincs ismerete olyan kormányzati szándékról, hogy ebbe rövid távon, rendeleti úton beavatkoznának. Találgatásokba viszont nem bocsátkozna, mivel mindent a járványveszéllyel kapcsolatos aktuális döntés határoz meg. Azt pedig természetesen elfogadják, hogy a jelen időszakban az egészségügyi helyzet a döntő.

A sajtóban megjelenő, a boltbezárásokkal kapcsolatos különböző felvetéseket, mint véleményt tiszteletben tartják, de az aktuális kormánydöntést veszik irányadónak. Az utóbbi hetekben tapasztalt árdrágításokkal, túlvásárlásokkal kapcsolatban, a kamara főtitkára nyugalomra int, mivel mindkét kilengés szankcionálható, illetve indokolatlan. Tapasztalata szerint, az elmúlt időszak három nagy túlvásárlási hulláma erre a hétre már leült. Még ha többet is vásárolnak az emberek, mint az szokásos, de durva kiugrás, felfutás már nem volt jellemző.

Az árakkal kapcsolatosan pedig különbséget kell tenni az árdrágulás és az árdrágítás között, mivel az előző piaci kényszer, amit tudomásul kell venni, az utóbbi pedig megfelelő ellenőrzések gyakorlatával büntethető s így felszámolható.  

Arra a kérdésre, hogy a lakossági ellátás jövője mennyiben kiegyensúlyozott, Vámos György álláspontja szerint, elsősorban természetesen a járvány aktuális helyzete által kikényszerülő szabályozások az elsődlegesek, de egyelőre nincs ok aggodalomra. Bár választékhiány előfordulhat, de az alapellátás biztosított és az Országos Kereskedelmi Kamara eddigi információi alapján, ebben nem várható drasztikus fordulat.