Kiket fertőzött meg Varga Judit?

Németh Péter 2020. október 22. 16:16 2020. okt. 22. 16:16

Mindenekelőtt: mielőbbi tünetmentes állapotot kívánunk Varga Judit igazságügy miniszternek, és reméljük, hogy a családjában mindenki megússza a koronavírus okozta járványt. Mint bizonyára tudják, a miniszter asszony a héten jelentette be, hogy a tesztelése pozitív eredménnyel zárult, ezért karanténba vonult. Azért is bocsátottuk ezt előre, mert eszünk ágában sincs bármely kormánytag fertőzöttségén évődni; azért szurkolunk, hogy az egyre elhatalmasodó járványt sikerüljön közösen megfékezni. Ehelyütt azzal sem akarnánk foglalkozni, hogy mennyire eredményes vagy hatékony a hivatalos védekezés; kritikájukat megfogalmazzák a szakemberek, illetve a szakemberek egy része. Nekünk eszünkbe sem jutna olyanokat állítani, amiket a jobboldali sajtó és jó néhány fideszes politikus megfogalmaz, miszerint a baloldal a járványnak szurkol.

Én hiszek benne, hogy mindannyian, azért szorítunk, hogy csökkenjen a betegek, a halálesetek száma, és persze azért is, hogy mindenről pontos tájékoztatást kapjunk. Ha ugyanis valamivel szemben kifogást emelnénk, az épp az információ hiánya, az esetleges elhallgatások. Eljött ugyanis annak az ideje – mert elég nagy a baj –, hogy őszintén nézzünk szembe a tényekkel, senki ne hallgasson el semmit, ne kozmetikázzák a számokat. Szemben ugyanis a járvány első hullámával, most már mindenki szinte közvetlenül találkozik a vírus okozta következményekkel, mindenkinek van ismerőse, rokona, barátja, akit utolért a korona. Ezek alapján, pedig egyáltalán nem lehetünk meglepve azon, hogy a közös ellenség nem válogat; baloldali politikusokat, jobboldaliakat, minisztereket terel karanténba; még kórházigazgatót is megtámadott, és véglegesen leterített. 

Mindezeket azért bocsátottuk előre, hogy kivegyük a méregfogát az esetleges támadásoknak; nem azért küldtünk kérdéseket csütörtökön a kormánynak és a miniszter asszonynak, hogy rosszindulatú zaklatásként értelmezzék. Ellenkezőleg: miután lépten-nyomon arra hívják fel a figyelmünket hivatalos és nem hivatalos helyről, hogy legyünk óvatosak, tartsuk be az előírásokat, szeretnénk tudni, hogy Varga Judit esetében is ez így történt, vagy esetleg óvatlanul ment be a parlamentbe, netán fertőzött állapotban.

Tudjuk persze, hogy az új főbíró megválasztásakor az igazságügyi tárca vezetőjének ott a helye az országgyűlésben, de vajon akkor is ott-e a helye, ha a koronavírusra utaló tünetei vannak? A miniszter kedden jelentette be közösségi oldalán, hogy pozitív lett a tesztje, amiből arra következtetünk, hogy hétfőn már élt a gyanúperrel, hogy baj lehet. Persze lehet, hogy csak kedden találkozott az általa említett enyhe fejfájással, és az is, hogy számára azonnali eredményt hozóan végezték el a tesztelést. Ez esetben nyilván egy nappal korábban nem tudhatta, hogy hamarosan karanténba kell vonulnia. Így azt sem, hogy nyugodtan parolázhat-e az új főbíróval, gratulálva neki az előmeneteléhez, és azt sem, noha maszkot viselt, kikkel került olyan kontaktusba, hogy a vírus átterjedhetett másokra is. Az ugyanis felettébb valószínű, hogy Varga Judit hétfőn, amikor ülésezett a parlament, már fertőzött.  Viszont a történtek óta nem kaptunk egyetlen információt sem arról, hogy volt e a képviselők, vagy a kormánytagok körében kontaktus-kutatás, illetve kiket teszteltek a hétfői események után? Például átesett-e a vizsgálaton az új főbíró, Varga Zsolt András, és ha igen, milyen eredménnyel. Azt tudniillik minden híradóban láthattuk, hogy a két Varga között volt kontaktus. 

Nos tehát: ezért küldtünk kérdéseket, amelyekre gyors választ reméltünk, tekintettel a rohamosan terjedő járványra, vagyis éppen amiatt, amiről fentebb írtunk: kötelező most őszintének lenni, és kötelező mindenről tájékoztatást adni. Sajnos a közlés pillanatáig sem a kormány, sem a miniszter asszony stábja nem tartotta fontosnak, hogy válaszoljon a kérdéseinkre. Amely kérdések mögött nem volt és nincs semmiféle politikai sandaság.