Kisemmizik Vajna Tímeát

Németh Péter 2019. február 14. 14:43 2019. feb. 14. 14:43

Olvasom a hírt, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltsége szép csendben átvette a Tv2-t, mondhatni a Vajna-vagyon legfontosabb darabját. Jó, tudjuk, hogy a kaszinó-biznisz sokkal több pénzt termelt, illetve az pénzt termelt, kiváltképp úgy, hogy még pénztérgép sem ellenőrizte, mi folyik az asztaloknál, de a Tv2, egy országos televízió mégiscsak más.

Ráadásul, ahogy azt a volt üzlettársa, Mihály György elmesélte a Hírklikknek, Vajnának az volt az álma, hogy nagy médiabirodalmat épít a multiplex hálózat mellett; a kaszinó legfeljebb hab a tortán, könnyű pénzszerzési lehetőség neki, és talán másnak is. Egy ilyen médiabirodalom ékköve az országos televízió, a mellette lévő újságok könnyedén felajánlhatók Orbán Viktornak. Akit ebben az esetben Európai médiaalapítványnak hívnak.

A Vajna-féle lapok ennek megfelelően szépen be is vonultak a kifeszített zászló alá, de a televízió az maradt. Azt nem adta Vajna. Mondják, rebesgetik, hogy volt is némi konfliktus Orbán és a producer között, arról is terjedtek hírek, hogy meg is romlott közöttük a kapcsolat, de ne üljünk fel minden pletykának. Nem hihetjük ugyanis, hogy Vajna meghátrálásra kényszerítette a miniszterelnököt; erre még a kaszinó-gazdagság közepette sem lett volna képes. 

Gondoljunk csak Simicska Lajosra; ő aztán igazán sok bizniszről tudott – ezért is várták tőle a G-nap után folyamatosan az atombombát -, mégis súlyos vereséget mért rá kollégiumi barátja.

Ebből persze az következnők, hogy nem is volt nézeteltérés a két nagy ember között, vagyis Orbán nem bánta, ha a Tv2 Vajna kezében van, de ezt már soha nem fogjuk hitelt érdemlően tisztázni, maximum akkor, ha maga Orbán beszélne róla, őszintén. Erre viszont viszonylag kevés esély mutatkozik, így az álomfejtés helyett ragaszkodjunk a tényekhez: a Tv2 biztonságos tulajdonosa volt Andy Vajna.

Halála váratlanul ért szinte mindenkit, még akkor is, ha a hírek arról szóltak, hogy hosszú ideje betegeskedett. Márpedig ha így van, ő maga nyilván készült saját tragédiájára, és gondoskodott szeretteiről, illetve a vagyona elosztásáról. Jó, tudjuk, hogy a Tv2 megvásárlásához, és működtetéséhez sok-sok hitelre, illetve állami hirdetésre volt szüksége, de azért mégis csak az övé volt. De lám: hirtelen megjelentek, nem, nem a hiszékenység vámszedői, egyszerűen csak az új kor kereskedői, és rátették a kezüket a Vajna által féltett kincsre.

Ahogy olvastam az új vezetők között fele-fele arányban vannak az új és a régi tulajdonosok, de az irányítás, vagyis az elnöki szék Mészáros csapatáé lesz. És akárhogy forgattam a híreket, használtam a Google által elérhető valamennyi forrást, nem találtam Vajna Tímea nevét. Higgyék el nem gúnyolódom, és nem akarok megnyitni egy olyan vitát, hogy az özvegy alkalmas lenne-e a csatorna vezetésére, vagy a tulajdonosi döntések meghozatalára, de akárhogy is van, mégis csak ő az örökös. Vagy a Tv2 birtoklása kizárólag Vajna privilégiuma volt, innen kezdve ez a vagyonelem is megy közösbe?

Feltehetően így lesz, akár formálisan, akár füstös szobák megállapodásai alapján) bár ahogy én tudom, Orbán nem dohányzik…) Ami pedig egyet jelent azzal, hogy szegény védtelen Vajna Tímeát megfosztják a Tv2 birtoklásától, pedig – ahogy hírlik – ő is szereti a televíziót. Az országost különösen.