Kitilthatják Nagy Britanniából a Hamászt dicsőítő külföldieket

HírKlikk 2023. október 15. 15:45 2023. okt. 15. 15:45

Több diákszövetség is óriási felháborodást váltott ki azzal a szigetországban, hogy bizonyos fórumokon arra utalt: jogos volt az Izraelben elkövetett múlt hét végi terror, ezért Nagy-Britannia kitoloncolhatja a külföldi dolgozókat és diákokat, ha a Hamászt dicsőítik. Robert Jenrick bevándorlási miniszter megbízta beosztottjait: vizsgálják meg, hogyan lehetne visszavonni – nemzetbiztonsági alapon – a vízumot, amikor valakinél bizonyítható a terrorcsoport támogatása.

Feljelentettek több, Palesztinát támogató diákszervezetet is, mert a közösségi médiában dicsőítették a gyerekeket is lemészároló Hamászt – írja az Infostart.

Fasiszta és bűnöző telepesek ellen hősi harcot vívó mártírokról posztolt például a Warwick Egyetem, a University College London, valamint a Keleti és Afrikai Tanulmányok Egyeteme is. A Cambridge Egyetem diákjóléti felelőse – a posztot diákok töltik be – olyan tweetet lájkolt, amely szerint „világszerte ünnepelni kell a demokrácia és az emberi jogok híveinek, mert a gázaiak kitörtek börtönükből, és a Hamász harcosai beléptek a gyarmatosítók területére.

Az eredeti bejegyzés szerzője azonban később törölte tweetjét és közölte: sajnálja, hogy elragadta az indulat és érzéketlen maradt az izraeli civilek, köztük barátai és családtagjai szenvedése iránt. Angliában egyetemi oktatókat is megvádoltak a vérfürdők dicsőítésével. Nyomozás folyik a University College London egyik tanár ellen, mert újraposztolt egy olyan bejegyzést, amely szerint „október 7. teljesen jogos visszavágás volt”. Egy másik tanár szerint ez volt az ára annak, hogy „ellopott földön buliztak”, utalva arra a sivatagi partyra, ahol a terroristák több mint kétszáz fiatalt öltek meg.

Az egyébként, hogy mi minősül Hamász-dicsőítésnek, nehezen bizonyítható. A londoni rendőrség szerint a palesztin zászló lengetése és a „Szabadságot Palesztinának” szlogen nem, bár „Palesztina” jelentheti a mai Izrael területét is, így azt, hogy a tiltakozó tagadja Izrael létezésre való jogát.