Kivezethetik a bevándorlási különadót

N. Vadász Zsuzsa 2019. április 27. 15:59 2019. ápr. 27. 15:59

Egyetlen fillér bevétele nem volt az államnak a bevándorlási különadóból, ami hamarosan meg is szűnhet. A kormány ugyanis azt tervezi, hogy kivezet néhány kisadót, ezek sorában a teljes kudarcot eredményező bevándorlásit is. „A különadó célja amúgy is elsősorban a megfélemlítés és nem a bevétel generálása volt” – mondta portálunknak Siewert András, a kormány által a különadó egyik nem is titkolt célpontjának kipécézett Migration Aid vezetője.

Bevándorlási különadóban befizetés, bevallás beküldése a hatályba lépésétől 2019. április 15-éig nem történt”. Ezt a választ kaptuk – sok nap elteltével – a NAV sajtóosztályának feltett kérdésünkre.

A tavaly augusztus 25-én hatályba lépett 25 százalékos különadót a bevándorlást segítő szervezetek ellehetetlenítésére, de legalábbis munkájuk megzavarására, vegzálására találták ki, azt állítva, hogy a bevándorlás által okozott államháztartási többletkiadásokat akarják belőle fedezni. A PM akkor azt kommunikálta, hogy az adófajta legfontosabb célja nem az adóbevételek növelése, hanem a tevékenység visszaszorítása. A különadóból származó összes bevétel címkézett bevétel, azaz kizárólag határvédelmi feladatok ellátására használható fel. És valóban, az idei évre szóló költségvetési előirányzatban 14 milliárd forint szerepelt a „tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások” soron, s mint akkor az Index írta  – valószínűleg ez az a tétel, amihez a kormány érzései szerint hozzá kellene járulniuk a nyilvánosság felhasználásával a „bevándorlást segítő” szervezeteknek.

Az önadózás elvére épülő bevándorlási különadó bevezetéséről intézkedő jogszabály a kezdetekben nagy (média)visszhangot kapott, ami azonban igen gyorsan elhalt. Ahogy egyébként a jelek szerint maga az adónem is el fog tűnni. Legalábbis így értesült Siewert András, aki portálunknak elmondta: „hallottunk olyan információkat, melyek szerint a kormány azt tervezi, hogy kivezet bizonyos különadókat, ezek sorában a bevándorlási különadót is”. Mint fogalmazott: „így oldják meg, hogy ne legyen nagy felhajtás az elhalása körül”.

Kérdésünkre, hogy ha nem folyt be egy fillér sem a teherből – ahogy azt a NAV is elismerte –, akkor mi lehetett a cél, miért volt szükség egy ilyen kudarcra a kormánynak, a Migration Aid vezetője leszögezte: a szándék elsősorban nem a bevétel generálása, hanem vélhetően az volt, hogy „ellehetetlenítsék a menekülteket segítő szervezetek működését; amit a nemzetközi kötelezettségek miatt nem tudtak jogi úton elérni, megpróbálták ebben a formában megtenni”.

És Siewert beszámolója szerint – náluk legalábbis – sikerült zavart okozni a különadóval: ők maguk kénytelenek voltak felfüggeszteni az adománygyűjtést mindaddig, amíg a NAV-val nem tisztázzák, hogy kiterjed-e a szervezetre a különadó hatálya, „ez után pedig nehezen tudtunk visszazökkenni száz százalékosan nem is sikerült, sok adományozó ugyanis elbizonytalanodott, kiszállt és nem talált vissza hozzánk”.

Így „tisztázott” a NAV

Az pedig megér egy külön misét, hogyan tisztázott a NAV.

A „tisztázás” folyamata – ahogy portálunk is beszámolt róla – úgy indult, hogy a Migration AId már augusztus 27-én írásban kért állásfoglalást a NAV-tól, amire nem kapott választ. Október elején írtak egy cikket, erre azonnal kaptak egy levelet, amelyben az adóhatóság tudatta, hogy támogatási eljárást indítottak. Ennek a lényege, hogy nem ellenőriznek, hanem megpróbálják tisztázni a tényállást  – magyarázta akkor Siewert. A NAV is kérdezhet, és ők is kérdezhetnek – ez meg is történt, közösen végigmentek egy kérdéssoron (a NAV részéről öten vettek részt a kommunikációban) –, majd közölték, hogy 30 napon belül lezárják a folyamatot és tájékoztatást adnak. Egy 30 napos hosszabbítást kértek, s az eljárás törvényi határidejének lejárta után szépen elhalt a folyamat. „A NAV ugyanis nem adott ki határozatot, szabtak maguknak egy határidőt, amit azonban ők maguk nem tartottak be” – szögezte le a Migartion Aid vezetője. Igaz – tette hozzá – vegzálni sem vegzálták őket azóta sem.