Kökény Mihály szerint felelőtlenség ex cathedra kiállni a vakcinamix mellett

Harkai Péter 2021. július 20. 07:08 2021. júl. 20. 07:08

Kásler Miklós harmadik oltásként az előzőektől eltérő új vakcinát javasol, Orbán Viktor szerint ezt döntsék el az orvosok, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa szerint mindez a szakmai tehetetlenség és kapkodás bizonyítéka. Kökény Mihályt kérdeztük: véleménye szerint van-e egyáltalán jó válasz jelenleg az új oltási protokollra?

Hétfői hír, hogy már Novák Katalin is megszólalt a hatásnövelő harmadik oltás kérdésében és közölte: nem kötelező jellegű, de ajánlott. A Pfizer és a BioNTech nem értékelte 3-as fázisú klinikai vizsgálatában a különböző oltóanyagok kombinálását, valamint a vakcina jelenlegi hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét: ezt már Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója nyilatkozta. Kásler miniszter és a miniszterelnök némileg egymásnak ellentmondó véleményeket fogalmaznak meg a kérdésben – mintha ismét üldözendő lenne a szakértelem. Kökény Mihály segítségét kértük annak értelmezésére, hogy kell-e, miért, kinek, melyikből s milyen oltás vagy ismét kockáztat a kormány a megoldáskeresésben?

Nagyon kevés a szakmai tapasztalat – véli az egészségügyi politikus. Az újabb oltással kapcsolatos kérdés úgy merült fel, hogy bebizonyosodott: kétséges hatékonyságú a kínai vakcina, nem véletlen, hogy tömegek jelentkeztek ellenanyagra. Emlékeztetett, hogy a kormány milyen nagy hévvel jelentette be még hetekkel ezelőtt, hogy szó sem lehet harmadik oltásról, miközben ezt már több országban megkezdték. Valószínűnek tartja, hogy mára kénytelenek voltak belátni a Sinopharm hatékonyságával kapcsolatos problémát s az ezzel oltottak körében kellene korszerű mRNS-vakcinát adni, amit a szakértők helyesnek és szükségesnek is tartanak.

Hozzátette, más vakcináknál ilyen erővel ez a kényszer nem merült fel, az oltottak túlnyomó többsége védett volt a fertőzéssel szemben – ezt különböző mérések is igazolták. Azzal kapcsolatban viszont kevés konkrét információ érkezett az Emmi részről, hogy milyen módon és körülmények között használjanak teljes keverésű vakcinát. Kökény kiemelte, hogy annak eldöntését, hogy kinek milyen vakcinát adjanak be, nem lehet teljes mértékben az oltóorvosokra hárítani, mert ők is épp eléggé bizonytalanok a kérdésben. Jobb helyen ilyesmiről szakmai protokoll készül. Borzasztó sok a kapkodás, bizonytalanság, nyilván feszítő a bizonyítási kényszer is, de a szükséges szakmai mérlegelés nem történt meg. Véleménye szerint a kínai vakcinával oltottaknak mRNS-alapú vakcinát lenne célszerű felvenniük – ez az általános szakértői álláspont is. Az összes többi vakcina esetében erre nincs szükség, bár azon már dolgoznak, hogy esetleg egy év múlva milyen emlékeztető oltás lenne célszerű.

Az általános tesztelés nem biztos, hogy megfelelő megoldás lenne az újabb oltások meghatározására, mivel tapasztalata szerint nagyon kellenek az oltások, jelentős elmaradás van még most is az átoltottságot illetően. Friss adatokból kiderült, amit már régóta lehetett sejteni, hogy bár az időseknél megfelelő az oltottság, de a fiatal s az ötven alatti korosztályban nagyon sok az oltatlan személy. Ebben közrejátszhat az elutasítás, esetleg a járványhelyzet vélt csökkenése és sajnos az ismerethiány vagy tudatlanság is. A volt egészségügyi miniszter szerint változatlanul az oltottságot kellene fokozni, nem utolsósorban az iskolás korosztály körében, mert közülük szinte tünetmentesen továbbadhatják a fertőzést olyanoknak, akik veszélyeztetettek és nem oltottak. A vírus rendkívül alattomos, gyorsan változtatja a tulajdonságait, tehát kiszámíthatatlan, hogy milyen variánsok alakulhatnak ki.

A kevert oltásokkal kapcsolatos tapasztalat és eredmény egyszerűen nem nélkülözheti a szükséges vizsgálatokat és csak azok eredményeként jelenthető ki bizonyossággal, hogy miket érdemes keverni s mivel, ha egyáltalán szükséges. Azt viszont ex cathedra kijelenteni egy tudományos minősítéssel rendelkező orvos-professzor miniszter részéről, hogy akkor a vakcinák teljes keverése a megoldás a hatékonyságra, Kökény Mihály szerint egy olyan mértékű szembeköpése minden szakmai megfontolásnak, ami elkeserítő. Véleménye szerint abszolút felelőtlenség ilyen nyilatkozatokat tenni.

Azzal viszont egyetért, hogy az egészségügyi dolgozók számára ajánlottá vagy kötelezővé tervezik tenni a harmadik oltást, bár a körükben eddig is jelentős hatékonyságú, 95 százalékos volt az átoltottság. Azon viszont erősen csodálkozik, hogy például az idősotthonokban dolgozók miért maradnak ki ebből a fokozott s kötelező védelemből? S ide sorolhatóak a szociális ágazatban dolgozók, a folyamatos ügyfélszolgálatot fenntartó államigazgatási dolgozók, a pedagógusok, az ő körükben is legalább ilyen kiemelt védelemre lenne szükség – nyilatkozta Kökény Mihály egészségügyi szakpolitikus, volt egészségügyi miniszter.