Komáromi: abból tragédia lehet, ha két járvány „összeér” az országban

Kardos Ernő 2020. október 30. 12:52 2020. okt. 30. 12:52

A járványt a potenciális fertőzések beindulása előtt kéne megfogni, nem pedig akkor, amikor a beteg már lélegeztetőn van – hangsúlyozta Komáromi Zoltán. A háziorvos szerint, a dühöngő vírusjárvány közben, hiánycikké vált a hagyományos influenza védőoltása, ezért ha ez a betegség is járványszerűen kezd terjedni, s a két fertőzés „összeér” akkor az abból adódó szövődmények következménye ma beláthatatlan.

„A legrosszabb időpontban vált hiánycikké a hagyományos influenza oltóanyag” – nyilatkozta Komáromi Zoltán, az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A háziorvos szerint, a rendelkezésére álló vakcina rövidesen elfogy, s hiába rendelt újabb mennyiséget, eddig nem érkezett meg. Komáromi úgy véli, a legtöbb kollégája hasonló helyzetben van. Hiába keresik a területi, vagy a nemzeti népegészségügyi osztályt, eddig nem kaptak újabb oltóanyagot, pedig az első szállítmány már elfogyott.

Komáromi Zoltán azt állítja, hogy az ország rendelkezésére álló 1 millió 300 ezer oltóanyag nem került ki az országos háziorvosi hálózatba. Azt gyanítja, hogy az állami szervek tartalékolják a hagyományos influenza oltóanyagát, de azt nem árulják el, hogy miért. A kormányzati szakemberek ugyanakkor azt közlik, hogy a vakcina kiszállítása folyamatos. Komárom szerint, azonban ez hazugság.

További problémát jelent, hogy az úgynevezett négykomponensű vakcinából, amely elsősorban a három éven aluli gyerekek számára biztosít védelmet, eddig egyetlen ampullát sem kaptak a házi gyerekorvosok. Az érintettek még csak olvastak az oltóanyagról, de eddig nem látták – mondta határozottan Komáromi Zoltán. Eddig csak a felnőtteknek adható, úgynevezett háromkomponensű vakcina érkezett meg a körzetekbe, de az is hiánycikk.

A háziorvos szerint, mindez azért probléma, mert közben Magyarországon az influenzához hasonló tüneteket produkáló koronavírus által fertőzötteket nem tesztelik megfelelő számban, ráadásul az egyébként elkészült ellenőrző vizsgálatnak sincs meg az eredménye 24 órán belül. Vagyis napokig nem derül ki, ha valaki megfertőződik, emiatt a beteg folyamatosan fertőzi a környezetét.

Ha az influenza elleni oltást mindenki megkaphatná időben, akkor legalább ezzel a betegséggel nem kéne az orvosoknak küzdeni. Ugyanis a koronavírus-járvány adatai egyértelműen azt bizonyítják, hogy meghatványozódott a fertőzöttek száma, s a halálos esetek is egyre gyakoribbak. Nagyon komoly problémát jelentene, ha a két betegség – a koronavírus és a hagyományos influenza – felerősíti egymást. Ezért lenne szükség arra, hogy legalább az 1 millió 300 ezer ember – amennyi vakcina állítólag létezik – mielőbb megkapja a védelmet jelentő oltóanyagot.

Komáromi mielőbbi korlátozó intézkedéseket sürgetett, s mint mondta „a miniszterelnök focimániája ellenére is korlátozni kéne a futballmeccsek látogatottságát, hisz' néhány magyar gól látványa emberéletek tucatjaiba kerülhet”