Komoly bajban az amerikai gazdaság

HírKlikk 2020. június 25. 20:00 2020. jún. 25. 20:00

Meredek ütemben csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye az első negyedévben, miután a koronavírus-járvány és a terjedését fékező szigorú intézkedések márciusban gyakorlatilag leállították az egész országot.

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közzétett harmadik, végleges becslés szerint, a bruttó hazai termék (GDP) évesítve 5,0 százalékkal zsugorodott január-márciusban.

Az adat nem változott a második becsléshez képest, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A koronavírus-járvány példátlanul hosszú, 11 évig tartó expanziónak vetett egy csapásra véget, amikor is átlagosan két százalékos ütemben nőtt az amerikai gazdaság.

A tavalyi negyedik és harmadik negyedévben még 2,1 százalékos, a második negyedévben 2,0 százalékos, az első negyedévben pedig 3,1 százalékos volt a növekedés évesített üteme.

Idén január-márciusban a háztartások kiadásai, az export, a magánszektor készletbefektetései és a vállalatok állóeszköz-befektetései húzták le a mélybe a reál GDP-t. Ennek hatását csak részben tudta ellensúlyozni a kormányzati kiadások és az ingatlanpiaci beruházások emelkedése, illetve az import zuhanása.

A GDP folyó áron számolt értéke az első negyedévben 3,4 százalékkal, 189,4 milliárd dollárral csökkent, míg a tavalyi negyedik negyedévben 3,5 százalékkal, 186,6 milliárd dollárral bővült.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, évesítve 6,8 százalékkal csökkentek az első negyedévben, míg a tavalyi negyedik negyedévben 1,8 százalékkal, a harmadikban pedig 3,2 százalékkal nőttek.

A kormányzati kiadások 1,1 százalékkal bővültek az első negyedévben, a tavalyi utolsóban pedig 2,5 százalékkal.

Az export 9,0 százalékkal, az import pedig 15,7 százalékkal csökkent január-márciusban.

A személyes fogyasztások árindexe 1,3 százalék volt az első negyedévben, az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index pedig 1,7 százalékra rúgott.

Az amerikai vállalatok – készletértékeléssel és tőkefelhasználással korrigált, adó utáni – első negyedéves profitja az előző három hónaphoz képest 262,8 milliárd dollárral csökkent, 1868,2 milliárd dollárra. Tavaly október-decemberben még 53,0 milliárd dollárral emelkedett.

A hazai pénzügyi vállalatok nyeresége 37,5 milliárd dollárral csökkent január-márciusban, szemben az előző negyedévben mért 0,7 milliárd dolláros emelkedéssel. A nem pénzügyi vállalatok profitja 181,8 millárd dollárral esett vissza az első negyedévben, míg a tavalyi utolsóban 53,7 milliárddal nőtt.

A tavalyi egész évet tekintve, az amerikai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett. Az előző évben, 2018-ban 2,9 százalékkal, 2017-ben pedig 2,4 százalékkal bővült az amerikai GDP.

Forrás: MTI/Hírklikk