Korózs Lajos: társadalom egyharmada baloldali, csak ez nem jelenik meg szavazatban

HírKlikk 2024. szeptember 8. 07:50 2024. szept. 8. 07:50

Behozhatatlan a nyugdíjasok leszakadása az aktív dolgozókhoz képest. Akinek a nyugdíj mellett nincs más jövedelme, az átlag életszínvonal alatt él, miközben a kormány azt ígérte, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárlóértékét. Egyebek között erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Korózs Lajos, a Magyar Szocialista Párt alelnöke. 

Korózs szerint 10-ből négy nyugdíjas a nyomor szintjén vegetál. Közben megkezdődtek a bértárgyalások, újabb minimálbér-emelés várható, és 10 százalék fölötti nettó béremelkedés esetén háromszor nagyobb lesz az aktívak bérnövekedése, mint a nyugdíjaké, miközben az árak a bérekhez igazodnak. A nyugdíjak értéke drasztikusan leszakad a foglalkoztatottak béréhez képest, jóllehet a kormány korábban azt ígérte, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárlóértékét. 14 éve, amikor Orbánék hatalomra kerültek, az átlagnyugdíj a nettó átlagkereset 70 százalékát érte, ma alig haladja meg az 50 százalékot. Közben Varga Mihály sikerként jelentette be a 3,2 százalékos nyugdíjemelést, valamint a februárban újra esedékes 13. havi nyugdíjat.  

A szocialista politikus az egész rendszert igazságtalannak tartja, mert miközben 430 ezernél többen vannak olyanok, akiknek csak a nyomorhoz elég a nyugdíjuk, nem kevesek 2,5 millió forintot vagy annál is többet kapnak. Korózs nem gondolja, hogy bárkitől el kellene venni a nyugdíját, hiszen a nagy összeg is nyilván törvényes, csak felteszi a kérdést, milyen teljesítmény alapján járhatnak ekkora pénzek? 

A társadalom igen nagy része csúszik lefelé, de az elégedetlenség mégsem fogalmazódik meg, mert a kormány arra rendezkedett be, hogy a végtelenségig tudja manipulálni a társadalmat. „Amíg többen vannak azok, akik a Fidesz mantráit elhiszik, akikre a kormányzat hatni tud, folytatódik az eddigi politika” – mondta Korózs. Az MSZP alelnöke szerint a baloldali szavazók nem vesztek el, csak „feloldódtak” az ellenzék táborában, és nem volt számukra olyan párt, amelyre voksukat adhatták volna. Meg kell mutatni, hogy egy Orbán nélküli Magyarországon milyen lenne az oktatás, az egészségügy, vagy a közlekedés – fogalmazott a szocialista politikus. 

A politikai vákuumba lépett bele Magyar Péter, emberek százezreinek ő jelenti pillanatnyilag a reményt. Orbán soha ennyi szavazót nem veszített, mint most. Felmérések szerint az ifjúság majdnem fele a baloldali értékeket vallja, csak nem tud hozzá társítani politikai szervezetet, ezért politikai aktivitásuk is kisebb, mint a társadalom többségének. A társadalom körülbelül egyharmada vallja a klasszikusan baloldali értékeket, csak ez nem jelenik meg szavazatokban. A következő hónapok feladata lesz, hogy ezeket a szavazókat az MSZP-ben megtalálják és „összerántsák”. 

A nyugdíjasok helyzetét elemezve, nem hagyható figyelmen kívül, hogy „a Fidesz gyakorlatilag megölte az előtakarékosságot, megszüntette a nyugdíjpénztárakat”. Orbán pedig pénzszűkében van, nem jönnek az európai uniós források, a világban nincs gazdasági fellendülés, a magyar gazdaság gyakorlatilag egy éve nagyon komoly recesszióban van, visszaestek a beruházások, amiket pedig mesterségesen felpörgettek, csak „döglődnek”. Az oligarchákat viszont tömni kell a pénzzel, erre szolgál az irdatlan összegű kínai hitel – tette hozzá a szocialista politikus.

A KlikkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom