Közelíti a százhúszezret a levélben szavazók száma

HírKlikk 2019. április 30. 17:22 2019. ápr. 30. 17:22

Kedden délután összesen nem egészen kilencezer külképviseleten szavazni kívánó magyart tartott nyilván a Nemzeti Választási Iroda a május 26-i Európai Parlamenti választásokra. A levélben szavazó, magyarországi lakcím nélküli magyar állampolgárok száma jócskán meghaladja a fenti adatot: annak pontosan a tizenháromszorosa.

Ahogy azt már a tavalyi országgyűlési választásokon is lenyomták a torkukon, a mostani EP-választáson is hátrányos megkülönböztetést kénytelenek elszenvedni a külföldön dolgozó magyarok.

Ugyanis – mint a valasztas.hu oldalon olvasható – miközben a külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, s levélben nem, addig az Európai Unió területén kívül élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben adhatják le a voksukat.

Ezzel a magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljai és vajdasági, s kisebb részben az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában élő (és majdnem száz százalékban mindig Orbánra és a Fideszre szavazó) magyarok rendelkezésére ismét a gyakorlatilag ellenőrizhetetlen leveles szavazás áll, a külföldön élő és dolgozó többszázezer magyarnak pedig pénzt és időt nem kímélve el kell jutniuk a kiválasztott külképviseletre, hogy leadhassa a voksát.

További könnyítést jelent a határon túli választópolgároknak, hogy közülük azok, akik a tavalyi országgyűlési választások előtt már regisztráltak, ezt nem kell megismételniük, az akkor regisztrációjuk az EP-választásokra is érvényes.

Ami a számokat illeti: (Forrás: valasztas.hu, kedd délután)

  • Választásra jogosultak száma: 8 020 782 fő
  • Belföldi szavazókörökben szavazók száma: 7 894 570 fő
  • Ebből az átjelentkezéssel szavazók száma: 17 333 fő
  • Külképviseleten szavazók száma: 8 943 fő
  • Levélben szavazók száma: 117 269 fő
  • Magyar állampolgárok magyarországi lakcímmel: 7 900 666 fő
  • Magyar állampolgárok magyarországi lakcím nélkül: 117 269 fő
  • Más EU tagállamok állampolgárai: 2 847 fő
Forrás: Hírklikk