Lantos Gabriella: a Sinopharmmal oltottak ügyében elképesztően erkölcstelen a hatalompolitikai machináció

Millei Ilona 2021. július 15. 18:15 2021. júl. 15. 18:15

A kormány azért ad politikai választ a főváros Sinopharmmal kapcsolatos felmérésére, mert számára a legfontosabb a tévedhetetlenség mítoszának fenntartása. Ha beismerné, hogy a többi oltáshoz képest a Sinopharmmal beoltottak sokkal rosszabb helyzetben vannak, sokkal veszélyesebb a járványügyi védettségük, akkor azzal el kellene ismerni, hogy nagyon rossz döntést hoztak akkor, amikor a Sinopharmmal az időseket oltották. Ha ezt beismernék, az tulajdonképpen saját híveik szemében is lerombolná a tévedhetetlenség mítoszát. És onnantól kezdve, minden megkérdőjeleződne – nem csak a járványkezelésben –, de mindenben, amit a kormány csinál. Ezt pedig nem hagyhatják. A szakemberek szerint viszont kell az antitest-mérés, mert akinek nincs antitestje, és Sinopharmmal oltott, annak sokkal kisebb valószínűséggel van sejtes immunitása. Ha a kormányt érdekelné az eredmény, akkor megcsinálná minden Sinopharmmal oltottnál az antitest-vizsgálatot, és akiknél nincs antitest, azokat beoltaná harmadjára. Ha szakmailag érdekelné ez a probléma, akkor fel akarná számolni az aggodalmaikat, és, ha biztonságossá akarná tenni az ő életüket a negyedik hullámban, akkor ezt tenné. Mivel nem teszi, ebből világosan látszik, hogy nem érdekli őket az egészség, az emberek élete. Lantos Gabriellával, az Új Világ Néppárt egészségpolitikusával beszélgettünk.

Világszerte támad a Delta variáns, mekkora veszély ez, és mikorra számíthatunk rá, hogy Magyarországra is beköszön?

Most már Kásler Miklós és a kormánynak dolgozó járványügyi szakértők is elismerik, hogy ez egy létező veszély, és biztosan lesz Magyarországon is negyedik hullám. A kérdés az, hogy mikor, és mekkora intenzitású. Azzal kapcsolatban, hogy mikorra ér ide, viszonylag ellentmondóak a jóslások. Mert azért ez a jóslások birodalmába tartozik. Van, aki azt mondja, szeptember előtt, amíg jó az időjárás, a gyerekek nem mennek vissza még az iskolába, nem valószínű, mások azt, hogy már augusztusban is bőségesen itt lehet. Az az igazság, hogy figyelnünk kell az adatokat, kéthetente duplázódik az indiai mutáns fertőzötteinek száma. Ezt Nagy-Britanniában és Portugáliában is lehet látni. Amikor nálunk ugyancsak elkezd kéthetente duplázódni a fertőzöttek száma, akkor érkezett el hozzánk igazán.

Leginkább oltással tudnánk védekezni ellene. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón azt mondta, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból, és az oltás tekintetében a másodikak vagyunk Európában…

Ez a két oltásra igaz, ez így van. A többi országban az első oltást ambicionálják nagyon, arra törekszenek, hogy legalább az elsővel legyenek beoltva az emberek. De, míg a második oltással beoltottak között mi valóban a második helyen állunk, ebben az első oltásos történetben már teljesen visszacsúsztunk a középmezőnybe. Minthogy azonban a második oltások száma nálunk semennyit sem javul, másutt viszont sokat, ezért várható, hogy ebben is visszacsúszunk. A kezdeti előnyünk, az a részeredmény, hogy először „fordultunk a 400-as váltónál a medence partján”, már kezd elfogyni. De, amiről Gulyás Gergely beszél, az mind arról szól, hogy megpróbálja elaltatni a kormány azt az aggodalmat, ami az emberekben van a negyedik hullám miatt.

Az aggodalmaink közé tartozik a Sinopharmmal oltottak ügye is. Miért politikai választ ad a kormány a főváros felmérésére a Sinopharmmal kapcsolatban?

Ez már nem szakértői gondolkodás, hanem politikai „haszon-elemzés”. Azért, mert a kormánynak a legfontosabb mítosza a tévedhetetlenség. Az, hogy az az egyetlen helyes dolog mindenben, amit ő csinál. Tévedhetetlen. Azért vannak kormányon. Ha beismernék azt, hogy a többi oltáshoz képest a Sinopharmmal beoltottak sokkal rosszabb helyzetben vannak, sokkal veszélyesebb az ő járványügyi védettségük, akkor azzal el kellene ismerni: nagyon rossz döntést hoztak azzal, hogy a Sinopharmmal az időseket oltották. Mert semmilyen vizsgálat nem támasztotta alá, hogy működni fog. Nem is működik. Ha ezt beismernék, gyakorlatilag a tévedhetetlenség mítoszát rombolnák le a saját híveik szemében is. És onnantól kezdve, minden megkérdőjeleződne – nem csak a járványkezelésben –, de mindenben, amit a kormány csinál. Ezt meg nem hagyhatják. Amúgy pedig az ellenzék szemében ez a mítosz nem működik.

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón már nem csak azzal gyanúsította meg az ellenzéket és az újságírókat, hogy politikai hangulatot keltenek, és elbizonytalanítják azokat, akik még nem vettek fel oltást, de azzal is, hogy üzleti, vagy gyógyszergyártó lobbi is lehet a háttérben.

Valójában mindenki magából indul ki. Az a kormány mond ilyet, amelyik a világon a legdrágábban szerzett be 5 millió oltást, amiből 3 millió nem kellett senkinek. Mert a józanul gondolkodó emberek tudták, hogy nincs semmi, ami igazolná ennek az oltásnak a legalább olyan jó minőségét, mint a többi, piacon kaphatónak. Egy olyan kormánynak, amelyik ezért a világon a legtöbb pénzt fizette – és ennek legalább a felét biztosan a saját zsebeikbe tömködte –, ilyet mondani, az egyszerűen „vicces”. Arra nem lehet mit mondani, amikor a tolvajok tolvajoznak. Ilyen nincs.

Magyarországon egy csomó embert Sinopharmmal oltottak be, ha akarta, ha nem…

Azért lehetett volna ellenállni ennek. Ne kenjük el azt, hogy az emberek hajlandóak voltak egy olyan oltást felvenni, amelyikkel kapcsolatban nem voltak harmadik fázisú vizsgálatok. Az egy másik kérdés, hogy milyenek azok a háziorvosok, akik erre rábeszélték őket.

Tulajdonképpen hány embert olthattak be Sinopharmmal?

Többet, mint egymilliót, mert kétmillió oltást adtak be, és volt pár tízezer, aki nem ment el a második oltásra. Nem ez az érdekes, mert 60 év alatt ez az oltás elég jól működik. Legalábbis a vuhani első változatra, meg talán még a britre is. Az az aggályos, amennyi időst beoltottak. És az legalább félmillió ember. Ők vannak veszélyben, nem a 19 meg 25 évesek. Náluk a Sinopharm nem működik olyan jól, mint egy Pfizer, vagy Moderna, vagy Szputnyik V, de vállalható mértékben működik. Ők nincsenek veszélyben. Az idősek körében nem működik.

Nem lenne egyszerűbb ingyenesen tesztelni az összes Sinopharm oltottat, és aszerint eljárni?

De, abszolút. Az volna a célszerű. Nem is nagyon értem, hogy miért nem arról beszélnek – nem a kormány, mert az nem beszél semmiről –, de legalább a szakértők, hogy mindenkinek, aki Sinopharmmal van oltva, legyen ingyenes antitest vizsgálat, mert harmadik oltás majd annak kell, akiről az derül ki, hogy alacsony, vagy már nincs is védettsége. De akiknek még magas a védettségük – és fiataloknak a Sinopharmmal is lehet magas –, azoknak még nincs szükségük harmadik oltásra. Én attól félek, a vége az lesz, hogy boldog, boldogtalannak beadják a harmadik oltást. Akkor is, ha még nagyon magas a védettsége, azért, hogy elkenjék ezt a problémát, és ne terelődjön a fókusz a 60 éven felüli Sinopharmmal oltottakra. Pedig az oltásnak csak azoknak az esetében van értelme, akiknek már jelentősen csökkent az antitest számuk. Mindenkinek még nincs szüksége a harmadik oltásra. Valószínű, hogy egy év múlva majd jobban lesz, de azért meg kellene várni azokat a vizsgálatokat, hogy mennyi idő alatt romlik az immunitás az egyes oltások után. Ilyen átfogó vizsgálat még nincsen, vagy legalábbis még nem publikálták, ezért most még nem kellene mindenkit oltani, de azokat már igen, akiknek nincs antitestjük, vagy nagyon alacsony.

Miért ódzkodik a kormány attól, hogy megmérje az ellenanyagszintjüket, mennyibe kerülne egy ilyen vizsgálat?

Nem kerülne többe, mint az oltás, de nem egészségügyi vagy pénzügyi okai vannak, hanem színtiszta politikai. Nem lehetséges az, hogy a tévedhetetlenség mítosza leomoljon, ők nem tévedhetnek, jó minden oltás! Aki mégis azt mondja, hogy nem jó, az hazaáruló.

Vagy belehal…

Az az erkölcstelenség a legnyomasztóbb ebben az egészben, hogy itt nem csak arról van szó, hogy vitatkozik a kormány meg az ellenzék, a kormány meg a szakemberek valamin, hanem, hogy emberek ebbe bele fognak halni. Most nem egy szájkarate zajlik, hanem életről és halálról van szó. Ezért egészen elképesztően erkölcstelen ez a hatalompolitikai machináció.

Tulajdonképpen mi lehet annak a hátterében, hogy a kormányban immár harmadik napja tart a vita a harmadik oltásról, hiszen Kásler szerdára ígérte a döntést, ma Gulyás azt mondta, ma is vitáznak, Orbán holnap jelenti be a végeredményt…

Ebből is az látszik, hogy ez egy politikai döntés. Semmi köze nincs se a pénzhez, se az egészséghez. Ez nem egészségügyi, vagy pénzügyi döntés. Megpróbálják a legjobb politikai környezetet megteremteni a döntésnek. Nyilván a miniszterelnök lesz az, aki a legnagyobb politikai hatást fogja tudni ebből majd „kimazsolázni”

Kinek hihetünk Sinopharm-ügyben?

A szakembereknek. Nem jó, ha politikusok vitatkoznak róla, és nem a szakértők mondják meg, hogy mi legyen. Innentől kezdve, az oltás felvevése politikai oldalakhoz való tartozás kérdése, és amikor Duda Ernő professzor, Falus Ferenc professzor, Falus András professzor, vagy az MTA alelnök asszonya megszólal, az ő hangjuk már le van halkítva. Pedig náluk van az igazság. Ők azt mondják, kell antitest-mérés, mert akinek nincs antitestje, és Sinopharmmal oltott, annak sokkal kisebb valószínűséggel van sejtes immunitása. És, akinek alacsony az antitest-szintje, annak nagyon gyorsan fog leesni. Az összes többi vakcina esetén ez nincs így. Akár a vektor vakcináknál, akár az mRNS vakcináknál, akinek nincs antitestje, annak még lehet sejtes immunitása. De a Sinopharmnál ez nincs így! Akinek nincs antitestje, annak nagyon nehezen van sejtes immunitása, és attól, hogy egy-két antitestet mértek, attól ő még nem tudja elkerülni, hogy megfertőződjön, legfeljebb azt, hogy olyan nagyon beteg ne legyen. De ettől ő még terjeszteni fogja ezt a vírust.

Tulajdonképpen miért oltották Magyarországon a 60 éven felülieket Sinopharmmal, mikor ezt sehol a világon nem tették?

Azért, mert a kormány nem egy egészségügyi válsághelyzetet akart megoldani, hanem ki akarta statisztikailag pipálni a problémát. Versenyzett abban, hogy ő legyen az első a beadott oltások számában, és nem érdekelte az eredmény. És valójában ma sem érdekli. Mert, ha érdekelné, akkor megcsinálná minden Sinopharmmal oltottnál az antitest vizsgálatot, és akiknél nincs antitest, azokat beoltaná harmadjára. Ha szakmailag érdekelné ez a probléma, akkor fel akarná számolni az ő aggodalmaikat, és, ha biztonságossá akarná tenni az ő életüket a negyedik hullámban, akkor ezt tenné. Mivel nem teszi, ebből világosan látszik, hogy nem érdekli őket az egészség, az emberek élete. Az érdekli, hogy ki legyen pipálva, és azt lehessen mondani, hogy Magyarország még mindig a második.