Lecsapott az FBI azokra a hekkerekre, akik több tucat vállalatot károsítottak meg

HírKlikk 2024. augusztus 13. 16:45 2024. aug. 13. 16:45

A Radar nevű zsarolóvírus-banda mérlege: 12 hónap, 43 célpont:. Most viszont az FBI komoly csapást mért a kiberbűnözőkre.

Hétfőn lefoglalta az FBI a Radar és Dispossessor néven is ismert zsarolóvírus-banda szervereit, a hackerek korábbi oldalán csak a hatóságok üzenete olvasható az akcióról – írja a TechCrunch.

A HVG beszámolója szerint a műveletről az FBI clevelandi irodája is beszámolt egy közleményben, mondván: átvették az irányítást a hackerek Egyesült Királyságban és Németországban lévő szerverei, valamint domainjei felett. Az amerikai bűnüldöző szerv szerint a 2023. augusztusi indulása óta eltelt egy évben legalább 43 cég esett a rosszindulatú csoport áldozatául.

A Radar – amelyet egy „Brain” nevű figura vezetett – az áldozat rendszereiben lévő sérülékenységet használta ki, hogy óriási mennyiségű adatot lopjon el, majd titkosítson mindent. A visszafejtő kulcsokért váltságdíjat kértek, és közben azzal fenyegetőztek, hogy ha nem fizetnek, elkezdik nyilvánosságra hozni az adatokat.

Az év elején a LockBit nevű zsarolóvírus-bandát is felszámolták egy nemzetközi rendőrségi együttműködés keretein belül, ám ez nem volt tartós: a kiberbűnözők nem sokkal később újból támadásba lendültek.

Forrás: HVG


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom