Lehet, hogy Orbánt nem csak a Néppártból teszik ki?

HírKlikk 2019. október 22. 17:00 2019. okt. 22. 17:00

Újra keményen bírálatot kapott Orbán Viktor, ezúttal a CDU frakcióvezető-helyettese, Johann Wadephul jelezte, Magyarországnak el kell döntenie, hogy az unió teljes jogú tagja akar lenni, vagy csak a közösség pénzét akarja. A helyzet elemzésére Szent-Iványi István külpolitikai szakértőt kértük.

Lassan Orbán Viktor már minden nap kap egy ilyen kokit, vagy sallert. Talán már meg is szokta. Esetében van a kritikának bármi értelme?

Egy ilyen bírálatnak önmagában nincs se komoly hatása, se következménye. Viszont egy újabb fontos jelzés, amiből már van jó néhány, s ezek valahol összegződnek. Persze az, hogy a CDU egyik vezetőjétől érkezett a bírálat, az mindenképp fontos. Ugyanis ez a pártszövetség dönti el, hogy a Fidesz marad-e majd a Néppártban, vagy kiteszik onnan. A pártcsalád parlamenti frakciója megosztott az ügyben, de egyértelműen látszik, hogy a CDU döntése meghatározó lesz.

Ha jól értem, a bírálat ezúttal Magyarország uniós-, nem pedig a frakció tagságáról szól. Ez azért különbség.

Valóban, a bíráló kicsit előreszaladt, de ha a német politikus szerint már az unióban sincs helye a Fidesznek, az már egy fontos jelzés a magyar kormánypárt számára. Mindezt azért kapta Orbán Viktor, mert a kormánya elsősorban belpolitikai megfontolásból támogatja a törökök háborúját észak-Szíriában. Ez persze nem azt jelenti, hogy holnap újabb eljárást indítanak, és kiteszik a Fideszt. De a klíma már így is rossz Orbán körül, és nagyon gyorsan kedvezőtlenné válhat. Mindez már érezhető a szövetségesei körében is.

A bírálatot úgy folytatta a CDU politikusa, hogy a magyar miniszterelnök kilóg a sorból, ezért igyekeznek nyomást gyakorolni a magyar kormányra, hogy változtasson politikáján.

Valóban, a török offenzívával kapcsolatban vetődött fel a kritika. A frakcióvezetőt szorongatták, hogy az unió miért nem lépett fel keményebben. Amire Wadephul azonnal kifejtette, hogy Magyarország akadályozta a határozott választ, de ha nem akar a csapatban játszani, akkor döntse el, egyáltalán az Európai Unió tagja akar-e maradni. Ugyanis a közösség nem egy pénzfelvevő automata, hanem egy értékközösség.

Közben kiszivárgott, hogy Tusk lehet a Néppárt elnöke, aki szintén beszélt már Magyarország uniós kizárásáról. Gyűlnek a felhők?

Sajnos igen, ámbár Tusk inkább Orbán Putyinnal kialakult barátságát nem érti, és nem is helyesli. Továbbá azt sem tudja lenyelni, hogy Orbán Putyinnal vállvetve fúrta az ukránokat Trump-nál.  Tusk miniszterelnöksége alatt jó volt a kapcsolat.

Mindennek van egy belpolitikai kapcsolata is, hiszen Tusk neve felmerült, mint a jövő évi lengyel elnökválasztás egyik esélyes jelöltje, bár a PiS most nagyon erős. Tusk azonban nem egy kispályás versenyző. S ha belegondolunk, hogy egyik fő vetélytársa Duda elnök lesz, és a Kaczynszki pártja, akivel szoros kapcsolatot ápol a kormánypárt, személyesen Orbán Viktor is, akkor ennek is lesz hatása a Néppárti pozícióra.

Szóval ilyen előzmények után jön majd a Néppárt novemberi zágrábi kongresszusa, ahol döntenek majd a Fidesz tagságáról?

Tusk elnöksége valószínű ott dől el, a Fidesz sorsáról nem tudjuk, mikor döntenek. Mindenesetre mind a CDU, mind Orbán nagyon óvatosan fogalmaznak. Legutóbb a magyar kormányfő valami olyasmit mondott, hogy még nem döntötték el, hogy maradnak-e Néppártban vagy sem. Tehát Orbán is nagyon bizonytalan, de a CDU sem teljesen biztos a dolgában, hogy ki akarja-e rakni Orbán pártját, vagy sem.

Mai hír, hogy Hidvégi Balázs egykori kormányszóvivőt harmadszorra sem merik az Európai Néppárt LIBE bizottságába alelnöknek jelölni. Nem is szavaznak majd róla. Ennyire félnek az elutasítástól?

Igen, de a hír mögött az a lényeg, hogy a Néppárt frakciójának mindenkire szüksége van, ezért a frakció kényszeredetten, nem nagy lelkesedéssel, de folyamatosan megpróbálja átszuszakolni a jelöltet. A többiek azonban várhatóan leszavazzák, hisz a Fidesz rendkívül népszerűtlen.

Ez azért lenne fájdalmas, mert elvileg ez a poszt jár a frakciónak, miközben egy zöld képviselő is bejelentkezett az állásra. Pedig ez valóban a néppárthoz tartozó feladat. A Fidesz népszerűtlensége miatt azonban Hidvégi aligha kapja meg a megfelelő számú szavazatot, ezért jelölését is visszavonták.

Tehát nem a néppárti jelöléssel, hanem Hidvégivel van baja a parlamentnek?

Azt nem vonja senki kétségbe, hogy a poszt a Néppárté, de Hidvégi kormányzati szerepvállalása miatt,

 illetve a Fidesz népszerűtlensége miatt elhalasztották a szavazást. Egyelőre nem tudják, hogy mit csináljanak. Még az is előfordulhat, hogy nem kockáztatnak, és Hidvégi helyett mást jelölnek. 

Más eset Járóka Lívia alelnöki jelölése, ami simán „átment” a parlamenten. Ezért javasoltam korábban, ha a Fidesz biztosra akarna menni, akkor Járókát jelöli a biztosi posztra, mert őt simán megszavaznák. Roma bizottsági tagja soha nem volt az Európai Bizottságnak, ráadásul a hazai belpolitikában semmilyen szerepvállalása nem volt.

Megpróbálkoztak Trócsányival, megbuktak. Most megpróbálják Várhelyi Olivért, aztán meglátjuk.