Lehet tippelni, hogy miért hagyja így gyengülni a forintot Matolcsy

NVZS 2020. október 30. 12:36 2020. okt. 30. 12:36

„Közgazdaságilag megmagyarázhatatlan, hogy miért hagyja a forint ilyen mértékű gyengülését a Magyar Nemzeti Bank. Ami magyarázatot sejthetünk, az már más területre vezet át, persze lehet tippelni” – mondta portálunknak Bod Péter Ákos. A forint ma némileg erősödött ugyan, de tegnap már volt olyan kereskedelmi bank, ahol 372 forintot kértek eurónként. A közgazdászprofesszor, korábbi jegybankelnök emlékeztet arra, hogy az infláció a gyenge forint miatt is már az egekben van, s felteszi a kérdést: miként lehetséges, hogy a törvényhozás nem kéri számon az MNB-t, amelynek törvényben előírt feladata az árak védelme. Igaz, közben az MNB rekordprofitot tud termelni – a gyenge forintnak köszönhetően.

„Senki nem tudja megmondani, hol áll meg a forint gyengülése, s azt sem, hogy miért hagyja ezt a Magyar Nemzeti Bank” – mondta megkeresésünkre Bod Péter Ákos, aki szerint mindennek ellentmond az, amit Matolcsyék csinálnak. Újat nem nagyon lehet ezzel kapcsolatban közölni, hiszen nem újkeletű a jelenség – derül ki kérdéseinkre adott válaszaiból.

Mi történik akkor, ha már nagyon veszélyessé válik a forint gyengülése, ami miatt botrányosan magasba szökik az infláció? – A többi között erre is rákérdeztünk a Corvinus Egyetem professzoránál. „Láthatóan ez sem nem zavarja az MNB-t, pedig azért tartják, hogy kordában tartsa az árakat” – reagált. Emlékeztetett arra, hogy a V4 térségében már eleve a legmagasabb inflációs célja az MNB-nek van (– 3 százalék +/– 1 százalék, míg másutt legfeljebb 2 százalék). És láthatóan ez sem izgatja a jegybank vezetőit.

Bod emlékeztetett arra, hogy nem önmagában érdekes a forint árfolyama, hanem azért is lényeges, mert látszik, hogy már nem csak az egekbe szökő élelmiszerárakban csapódik le, de minden más árué is megy felfelé.

Mindeközben a forintgyengülésnek köszönhetően, több mint 200 milliárd  forintos rekordprofitot termel az MNB – vetettük közbe. A Portfolió írta meg, hogy a devizatartalék egy részét a jelenlegi gyenge árfolyamon váltotta át a jegybank, s ezen keletkezett a nyereség. Az egész éves pofit a portál elemzése szerint várhatóan ennél is magasabb lesz, a sorsáról pedig – ahogy Matolcsy György jegybankelnök közölte – az MNB igazgatósága tavasszal fog dönteni. A lehetséges opciók között az eredménytartalék növelése és az osztalékfizetés szerepel.

Bod erre csak annyit jegyzett meg, hogy „közgazdaságilag megmagyarázhatatlan, miért hagyja a forint ilyen mértékű gyengülését a Magyar Nemzeti Bank, ami magyarázatot sejthetünk, az már más területre vezet át – persze lehet tippelni”. Mindenesetre azt látjuk, hogy a törvényhozás ezt hagyja, nem kéri számon az MNB vezetésén, hogy miért szegik meg a jegybanktörvényt, amely kimondja: az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése.

Amit most tapasztalunk, az menekülés a forinttól – mutatott rá a korábbi jegybankelnök, hozzátéve: aki az év elején forintból euróba ment át, az most két számjegyű nyereséget tehet zsebre. „Menekülni fognak mások is” – prognosztizálta, azzal is indokolva ezt, hogy – miként az a csütörtökön a Porfolión megjelent elemzésében a kérdésre, hogy miért ejtik sokan a forintot kül- és belföldön rámutatott – a magyar állampapírok besorolása a legalacsonyabb a térségben, két grádiccsal van csak a bóvli felett. „Az MNB-nek erre is oda kellene figyelnie” – húzta alá.