Lehetséges, hogy a kormány időhúzásához a választási iroda asszisztál

Millei Ilona 2021. december 25. 07:30 2021. dec. 25. 07:30

„Az ellenzéki népszavazás ügyében nem a határidőket kell nézni, hanem azt a politikai ráhatást, ami a kormánytól származik, és az állami szervekre vonatkozik” – nyilatkozta lapunknak Tóth Zoltán választási szakértő. Úgy véli, ha a kormány azt akarja, hogy gyorsan legyen népszavazás, akkor gyorsan lesz, ha azt, hogy lassan, akkor lassan lesz. Ez minden diktatúrában így van.

Az ellenzék a Fudan-törvény eltörlését, valamint az álláskeresési járadék háromról kilenc hónapra történő emelését szeretné elérni. A referendum kiírásához 200 ezer érvényes aláírásra van szükség. Keddig már több mint 25 ezren támogatták a kezdeményezést.

Tóth Zoltán szerint az együttműködési készségtől függ, hogy mennyi idő alatt nyomtatják ki a népszavazási íveket. Ahol nincs együttműködési készség, ott persze mindig minden lassan megy. A választási szakértő azt mondja, „én a Nemzeti Választási Iroda viselkedésén nem vagyok meglepve, mert már az előző vezető alatt is állandóan lejtett a pálya”. Szerinte csak követik a korábbi Nemzeti Választási Iroda hagyományait. Úgy véli, igenis lehetséges, hogy a kormány időhúzásához a választási iroda asszisztál, nem véletlen, hogy kiket neveznek ki irodavezetőknek.

Tóth Zoltán úgy véli, nem igaz az, amit Orbán Viktor a Kormányinfón állított, hogy jogilag csak a választások után lehetséges a Fudan-népszavazás megtartása. Azt mondja, az állami szervek politikai aktivitásán múlik – az pedig a kormány szándékán –, hogy milyen gyorsan tartják meg a népszavazást. Ha nem adják oda az ellenzéknek az aláíróívet, akkor eleve csak lassabban tud haladni az aláírásgyűjtés. Az aláírásgyűjtéssel pedig ki kell tölteni a 60 napot. Azt, hogy utána milyen gyorsan ellenőrzik ezeket az íveket, megint a választási iroda akaratától függ. Egyébként 45 nap van rá, de, ha a fellebbezési időt is hozzátesszük, az újabb 15 nappal több. Ha mindenütt a legtovább tartják a határidőket, akkor a népszavazást nem lehet megtartani a választással együtt. Ám, ha egy kicsit csipkednék magukat, és együtt akarnának működni a jelölő szervezetekkel és a népszavazást kezdeményezőkkel – ami egyébként a Nemzeti Választási Irodának abszolút kötelessége lenne –, akkor persze ez a népszavazás is utolérhetné az országgyűlési választást. Orbán Viktor megjegyzésére utalva hozzátette: „de tegnap hallottuk, nem akarják, hogy utolérje”. Szerinte nem is a határidőket kell nézni, „hanem azt a politikai ráhatást, ami a kormánytól származik, és az állami szervekre vonatkozik”.

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) időhúzással vádolta meg a kormányt és a szerintük ehhez asszisztáló NVI-t. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter vezette MMM felrótta, hogy a pótlólag megigényelt aláíróíveket 2021. december 17-én kérvényezték az NVI-től, s hozzátették: „a máskor órákon belül nyomtatványokat előállíttatni képes közhivatal most egy hetes határidővel nyomtatja az egyébként térítési díjas íveket”. A Nemzeti Választási Iroda az MTI-hez kedden késő este eljuttatott közleményében azt állította, jóval a határidő előtt kiadja az újabb népszavazási íveket. 

Közben a DK, a Jobbik, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd is kiadott egy közös közleményt. Ebben azt írták: „a népszavazás egy újabb lépés a kormányváltás felé!”  

A Hírklikkben megjelent, e témához kapcsolódó cikkeinket itt és itt olvashatják.