Lengyelország: tovább az orbáni úton

HírKlikk 2019. június 30. 12:11 2019. jún. 30. 12:11

A lengyel közmédia és az alkotmánybíróság elfoglalása után folytatná az orbáni lépéseket a lengyel Jog és Igazság Pártja (PiS), az újabb intézkedéseket pedig a választások előtt tervezik.

A hvg.hu cikke szerint a magyar rezsiharchoz hasonlóan intézkedések mellett egy további kulcsfontosságú területen terjeszkednének: "mérsékelnék a külföldi befolyást" a sajtóban, lengyel tulajdonosi kört szeretnének; csökkentik az adókat; növelik a szociális juttatásokat.

A jelenleg magánkézben lévő sajtótermékek lengyelesítése rendkívül hasonló, ahogy Magyarországon a Fidesz "magyarosította" a sajtót, ami országos és vidéki sajtótermékek fideszes kézbe való átjátszását, állami hiteleken való megvásárlását jelentette, létrehozva nagyjából 500 médiumot tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítványt.

Magára valamit is adó állam és nemzet nem engedheti meg, hogy a médiája külföldi kezekben legyen, ezért ha a kormányzó Jog és Igazságosság párt nyer a választásokon, megkezdi a sajtó „repolonizációját” – jelentette ki a múlt héten egy konferencián Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes.

A lengyel kormány rendre csatának állítja be a német és amerikai tulajdonú médiumokkal folytatott kommunikációját, azonban a leginkább az egyébként lengyel kézben lévő liberális szemléletű Gazeta Wyborcza – ez az Szolidaritás lapjaként indult – okoz a PiS-nek kellemetlenséget.

Forrás: hvg.hu