Magyar kormány, figyelem! Így kell(ene) fellépni a koronavírus ellen

HírKlikk 2020. február 27. 09:41 2020. feb. 27. 09:41

Már 48 országból jelentettek koronavírusos megbetegedést; a járvány áldozatainak száma 2801, ugyanakkor a 82 164 megbetegedettel szemben, 32 897 a gyógyultak száma – ezek a legfrissebb adatok. A járvány már itt csapkod a közelünkben, az emberek egyre többet foglalkoznak vele. A két szélsőséges – a pánik és a „csak felfújják” közötti – skálán rengeteg vélemény fogalmazódik meg az emberekben és a szakértőkben egyaránt. Kevesebb szó esik arról, hogy mit lehet és kell tenni egyéni és közösségi szinten a járvány kapcsán. Mi egy Szingapúrban élő magyart kérdeztünk tapasztalatairól.

S hogy miért Szingapúr? Ugyanis a magyar hatóságok figyelmébe is csak ajánlani tudjuk azt, amit és ahogy Szingapúrban – ahol eddig 93 megbetegedésről tudnak – tettek-tesznek. Ehhez csak két adalék. A Harvard Egyetem egy friss tanulmánya szerint, a koronavírussal kapcsolatos fellépésük példamutató minden ország számára.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus pedig a minap azt mondta: „Nagyon mély benyomást tesznek azok az erőfeszítések, amelyeket minden egyes eset és kapcsolati háló felderítésére tesznek, megállítandó a fertőzés terjedését”.

S hogy mit is tesznek az ottani hatóságok? Ezt első kézből tapasztalhatta meg a portálunknak név nélkül nyilatkozó, Szingapúrban élő magyar.

Óvintézkedések

A hatóságok nagyon korán és nagyon komoly korlátozásokat léptettek életbe. A beutazási korlátozások először csak Hupei tartományt, később már egész Kínát érintették-érintik: az onnan érkező látogató nem léphet Szingapúrba, míg a visszatérő szingapúriak karanténba kerülnek. Miivel az országba csak három helyen lehet belépni, azonnal megfelelő, mondhatni hermetikus a zárlat.

Korlátozták, sőt, sok helyen be is tiltották például az iskolai rendezvényeket, táborokat, az ünnepségeke. Az iskolák közötti sportversenyeket felfüggesztették, az osztályok a saját termükben tanulnak mindent, nem keverednek más osztályokkal, így könnyebb a kapcsolati hálót felderíteni. Az irodaházakban is korlátozott a létszám, aki részt vehet egy üzleti találkozón, kötelezően vállalja a szigorú orvosi vizsgálatokat.

Gyakorlatilag minden sarkon végeznek testhő-ellenőrzés. Ilyen van nem csak a középületek és a kórházak, de a bevásárló központok, az irodák, az edzőtermek, minden rendezvény bejáratánál. 37,5 fok feletti testhővel nem engednek be sehová, azonnal orvosi ellátásra irányítják azt, akinél ennyit mértek.

Mindenhol kérik a nyilatkozatot, amelyben rögzíteni kell, hogy merre utazott az ember az utóbbi időben, volt-e kínai vendég nála, hova tervez utazni...az iskolától, az edzőteremig, a bőrgyógyásztól az irodai meetingekig mindenhol le kell ilyet adni.

Alapvetően ezek olyan komoly intézkedések, amik túlzónak tűnhettek, az épp aktuális betegszámhoz képest – de pont ez a lényeg, nem azt nézték, hogy aktuálisan mekkora a baj, hanem azt, hogy mekkora lesz a megfelelően hatékony megelőzés nélkül.

Szingapúrnak márpedig feltett szándéka volt, hogy ahelyett, hogy csak futna az események után, elébe vág a vírusnak, teljesen megelőzze a terjedést – mondja a nyilatkozó. Ennek fontos eszköze a kapcsolatok felderítése.

Kapcsolatok felderítése

Az igazoltan koronavírusos betegek kapcsolati hálóját hihetetlen profi és nagy nyomozó csapat deríti fel. Akinek pozitív a labor-tesztje, azt azonnal izolálják, és meg is kezdődik a „kapcsolatfelderítés”: A betegek megelőző 14 napjából beazonosítanak mindenkit, akivel kapcsolatba került. A két hét minden percével el kell számolni, egyetlen perc sem maradhat ki. Ha a beteg nem emlékszik, akkor a térfigyelő kamerák, GPS-jelek, stb. segítenek. És ellenőriznek minden olyan kapcsolatot, aki esetleg elkaphatta a vírust Őket 14 napra karanténba rendelik. Ez nem gyanú, inkább elővigyázatosság, eddig 86 beteghez kapcsolódóan közel 3000 ember került karanténba.

A kapcsolati hálókból hamar kirajzolódott az a néhány góc, ahonnan a betegek kikerültek. Így már lehet számítani arra, hol bukkannak fel újabb betegek, mivel ezeket a kapcsolatokat karanténban figyelik meg, tesztelik akár tünetmentesen is, ezért a legújabb esetek már nem az utcáról esnek be, hanem kontrollált körülmények közül. Az információkat azonnal feldolgozza egy erre specializálódott orvos és rendőr szakértőkből álló csapat.

Támogatás

Nagyon fontos, hogy az emberek idejében elmenjenek orvoshoz a tüneteikkel, és maradjanak otthon gyógyulni, bármilyen influenza szerű tünettel. Illetve azok, akikre olyan szabály vonatkozott, hogy elővigyázatosságból 14 napig maradjon otthon, az ezt tartsa is be. Mindezeket úgy érték el, hogy anyagi ösztönzőket adtak, és tettek mellé egy nagyon megbízható egészségügyi ellátást. Akinek szabály szerint 14 napig otthon vagy karanténban kell lenni, az fizetett szabadságon van, vagy ha egyéni vállalkozó, taxis például, kap napi 100 dollárt.

Az igazolt betegek teljes kórházi számláját az állam állja. Ezen kívül, 900 kijelölt orvosi rendelőben várják azokat, akik influenzaszerű tünetekkel mennek orvoshoz. Ezek a rendelők  felszereltek a teljes vizsgálathoz, miközben állami támogatást kapnak a betegek a vizsgálati díjhoz és bármilyen felső légúti tünettel öt napra kiírják őket a munkából.

(És közben persze megy a támogatás minden olyan szektornak, ahol a járvány miatt nagy a bevételkiesés, a többi között a turizmus elmaradása, vagy a taxik forgalmának visszaesése miatt.)

Tájékoztatás, oktatás

Folyamatosan oktatják a lakosságot, a legkülönfélébb csatornákon juttatnak el az emberekhez információkat arról, hogy milyen tünetekre figyeljenek, hogy mossanak kezet, mire vigyázzanak, miként hordjanak a maszkot, stb. Minden házban, lépcsőházban ott vannak a tájékoztató anyagok, minden médiacsatornán ezt sulykolják, miközben a napi fejleményekről és a fontos tudnivalókról a mobil telefonokon, pwhatsapon küldik az értesítéseket. A vásárlási pánikot (egyetlen napig tartott) mulatságos-megszégyenítő mémekkel, plakátokkal és bőséges áruellátással számolták fel.

Forrás: Hírklikk