Magyarország Szíriában előzné az uniós versenytársakat

HírKlikk 2019. szeptember 14. 12:17 2019. szept. 14. 12:17

Magyarország a háború kitörése óta első uniós tagállamként diplomatát szándékozik kinevezni Szíriába - idézte az Arab News arab hírügynökség a francia AFP-t, amely a magyar külügyminisztérium közleménye alapján számolt be erről. Az illető diplomatát jövőre delegálják majd, és csak időnként fog az országba látogatni, hogy konzuli feladatokat lásson el, és kövesse a humanitárius segélyek útját.

A közlemény hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatást nyújt a közel-keleti, és ezen belül a szíriai keresztényeknek, és „jelentős számú” szíriai diák tanul Magyarországon ösztöndíjjal. Jelenleg Damaszkuszban csak a Cseh Köztársaságnak van követsége, míg a többi EU-tagállam, az Egyesült Államok és Kanada bezárta misszióját és megszakította a kapcsolatot Bassár el-Aszad rendszerével. Romániának technikailag még van követsége, de a nagykövet Bejrutban tartózkodik. Bulgáriát ügyvivő képviseli.

Az uniós tagállamok közül többen már korábban is küldtek megbízottakat Szíriába, de kizárólag segélyekről szóló, vagy politikai tárgyalások céljából. Szíriában a konfliktus 2011-ben tört ki, amikor a rezsim brutálisan lecsapott a tüntetőkre. Azóta 370 ezer embert öltek meg, és milliók menekültek el. Az AFP-nek egy a magyar kormányhoz közelálló szakértő elmondta: Budapest azt fontolgatja, hogy Aszadot az eddiginél inkább bevonja a keresztények támogatásába, és a másik cél az, hogy Magyarország „megelőzze” a kapcsolatokat esetleg felújító más uniós tagállamokat a gazdasági lehetőségekben. „Sokan úgy látják, hogy a kapcsolatok újbóli felvétele nem kérdés, csak az a kérdés, mikor kerül erre sor” - mondta a szakértő.

Forrás: Hírklikk