Magyarországon is terjed a koronavírus jóval fertőzőbb brit variánsa

HírKlikk 2021. január 16. 20:55 2021. jan. 16. 20:55

A variáns szeptember 20-i angliai megjelenését követő hónapban csak Magyarországról 10 ezer regisztrált utazási esemény történt, így nem meglepő, hogy elindult a fertőzés.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportja a koronavírus brit mutációjáról és annak magyarországi terjedéséről készített összefoglalót.

Az elemzésükből kiderül, hogy Magyarországon nem csak megjelent az új mutáció, hanem már helyi terjedésű.

„Száz kiválasztott reprezentatív mintából öt esetben igazoltuk, minden esetben utazási előzmény nélkül. Ez helyi terjedést jelent, amely tekintettel az Anglia és Magyarország közt fennálló repülési aktivitásra és embermozgásra, cseppet sem meglepő. A variáns szeptember 20-i angliai megjelenését követő hónapban csak Magyarországról 10 ezer regisztrált utazási esemény történt” – fogalmaz a kutatócsoport.

Az elemzéseik arra is rávilágítottak, hogy a vírus-mutáció hazai eredete december 14. és 17. közötti angliai fertőzésekre vezethető vissza. A szakértők szerint azonban az átlagembereknek nincs különösebb dolguk a mutáció megjelenésével kapcsolatban, csak továbbra is tartsák be az előírásokat, amiket eddig is megtettek.

Erről azt írják, hogy a jelenlegi ismereteik szerint a Dél-Afrikában kialakult variáns részben képes a vakcinák „kikerülésére”. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a vakcinák hatékonysága a tünetes megbetegedés tekintetében az ismert 94-95 százalékról valamelyest csökkenhet. Viszont ez nem jelenti, hogy hatástalan a vakcina, „ugyanis az immunválasz és az immunrendszer jóval összetettebb”.

Ezért aztán mindenképpen érdemes oltatni, hiszen a kórházba kerüléstől és súlyos betegségtől minden bizonnyal megvéd majd így is a vakcina.

Forrás: Facebook