Majdnem azt írtam: „a hatalom erkölcse"... De aztán észbe kaptam 

Gusztos István 2020. február 28. 17:00 2020. feb. 28. 17:00

Elképesztő sikert, már-már diadalt aratott maga Soros György, de „hálózata" is: megjelent  sok egyházi iskola tanárainak Nat elleni tiltakozása.. ! 

Ez akkor is nagyon fontos fejlemény, ha valaki a szöveg nem minden elemével ért egyet. 

Normális körülmények között természetes, hogy ilyesmin pártpolitikától mentesen vitatkoznak. Nálunk azonban éppen a hatalom tette az ügyet pártpolitikaivá, már azzal, ahogy döntöttek róla, ahogy hozzákezdtek: titokban, minden érdemi egyeztetés nélkül. 

A magyarországi politikai helyzetben minden „politika": hazafiak és idegen érdekek kiszolgálóinak összecsapása… 

A hatalom mindent magába szippant, mindent fölzabál – ezért aztán aki szakmai következetességgel kritizálja az egész eljárást, magát a NER-t támadja. Ezt tudomásul kell venni. 

Vitatható eleme a tiltakozó állásfoglalásnak a témáról szóló egyeztetések sürgetése is: a helyes követelés a jelenlegi rendelet visszavonása, és az egész eljárás tisztességes újrakezdése.

Mindezzel együtt is rendkívül fontos ez az állásfoglalás: a szakmai lelkiismeret nagy diadala. Emlékeim szerint hasonló, a megbélyegzett világiakkal közösséget vállaló kiállásra még nem volt példa!

Vajon hogyan reagál a hatalom? Lenézően, mint a világi tiltakozásra? Vagy meghívja az aláírókat a „Nemzeti Pedagógus Kar" szervezte „konferenciákra", hogy Hajnal Gabriellát hallgassák, unalomig? 

Vajon az egyházi intézmények pedagógusaival megerősödött protestálókat már elég jelentős erőnek tartja ahhoz, hogy „tárgyalást" ajánljon? Netán meghátrál, és elhalasztja a Nat bevezetését – esetleg visszavonja? 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a NER „erkölcsét" ismerve, oly mindegy: e hatalomtól legföljebb taktikai visszavonulás, pávatánc várható. 

Igen, visszatérek a szöveg elején mondottakhoz: aki bírál, a hegemón hatalomgyakorlásra törekvő NER-t támadja. Azt a rendszert, amely belülről nem javítható.

A dakota sem hajtja a lovát, ha már megdöglött. Ez az, amit tudomásul kellene venni… 

Aki az oktatás szabadságáért szólal föl, demokráciát akar. Számára a jelenlegi problémák megoldásának lehetőségét a NER bukása hozhatja el. 

Kevesebbel nem érheti már be.