Manfred Weber kínos perceket élt át Orbán miatt

HírKlikk 2019. február 17. 14:25 2019. feb. 17. 14:25

Szombaton élőben közvetített a Politico a védelmi és nemzetbiztonsági kérdéseket körüljáró éves müncheni konferenciáról. A kelet-európai biztonságpolitikai kérdésekkel összefüggésben is zajlott egy panelbeszélgetés, melyen Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét arról kérdezték, ha a Néppárt csúcsjelöltjeként ő lesz az Európai Bizottság elnöke, hogyan tervezi megőrizni az uniós értékeket úgy, hogy közben Orbán Viktor és a Fidesz még a pártcsalád tagja.

„Csak akkor tudunk harcolni az értékeinkért, ha azokat az Európai Unió mai formájára alkalmazzuk. Csak akkor tudjuk megvédeni az értékeinket, ha leülünk, tárgyalunk, és tiszteletben tartjuk a magyarországi választások eredményét”

– válaszolta a Politico szerint a politikus, utalva arra, hogy nem akarja eltávolítani a magyar kormánypártot az EPP-ből.

Ugyanakkor Weber is a Magyarország elleni hetedik cikkes eljárásra szavazott, mert „nincs kivételezés” – tette hozzá. Az eljárás után szerinte Orbánnak mindenképpen teljesítenie kell majd az unió és az EPP elvárásait.

Weber elismerte, hogy jogosak a magyarokat érintő felvetések, de arra kérte az egybegyűlteket, hogy hasonló intenzitással taglalják más országok problémáit is. Végül azt kérte: várjuk ki a 7-es cikkely szerinti eljárást, és ha az igazolja az aggodalmakat, akkor Orbánnak mindenképp változtatnia kell.

Forrás: Hírklikk