Már Orbántól is követelik, hogy tűzijáték helyett újítsa fel a Lánchidat

NVZS 2020. június 15. 13:53 2020. jún. 15. 13:53

Valósággá vált, amiről a Hírklikk már napok-hetek óta cikkezik: petíció indult útjára „Lemondok a tűzijátékról a Lánchíd javára” – címmel. Három nap alatt közel 17 ezer ember írta alá az Orbán Viktornak szóló nyílt levél formájú írást, amely arra kérik őt, hogy „a 2020 augusztus 20.-ára tervezett nagy szabású fény- és tűzijátékra szánt gigantikus költséget inkább nemzeti kincsünk, történelmi ereklyénk, fővárosunk egyik jelképe a Széchenyi Lánchíd elodázhatatlan felújítására költsék”. Közben már meghaladja a 82 ezret egy másik – szintén a tűzijáték lemondását követelő – petícióhoz csatlakozók száma. Mi is megkérdeztük az olvasóinkat, a válaszolók 97 százaléka szerint, le kellene mondani tűzijátékot, a pénzt pedig a Lánchíd felújítására kellene fordítani.

Pont egy hete írtuk: „Már nem csak a közbeszédben, a Facebookon is terjed a követelés: „Lemondok a tűzijátékról a Lánchíd javára!!!!!!!!!”. A magyarokat – de a budapestiek jó részét biztosan – ugyanis mélységesen frusztrálja, hogy a kormány kemény milliárdokért három napos önünneplést tervez tartani augusztus 20-a apropóján, miközben egy lépést sem tesz a járvány utáni válság valódi kárvallottjaiért, százmilliárdoktól fosztja meg az önkormányzatokat, és úgy osztogatja a tíz- és százmilliárdokat a NER-oligarcháknak és a határon túli magyaroknak, mintha nem lenne holnap” Hozzátettük, „Csodálkoznánk, ha valakinek – kiváltképpen ezek után – nem jutna az eszébe petíciót indítani ilyen tartalommal”.

Nos, nincs okunk csodálkozásra: a hétvégén ugyanis egy magánszemély pontosan ilyen céllal  indított kampányt. A petíció emlékeztet arra, hogy a kormány kezdeményezésére, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán bejelentette: Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogják megszervezni idén augusztus 20-án, ami a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható. Ennek önmagában óriási a járványügyi kockázata. Ám mint az írás felidézi: egyik nemzeti jelképünk és kincsünk, Budapest gyöngyszeme, a Széchenyi Lánchíd állapota kritikussá vált. Gyakorlatilag szétrohad, és súlyos tömegkatasztrófa forrása is lehet. Felújítására az előző városvezetés és a jelenlegi sem tudta előteremteni az elegendő anyagi fedezetet. „Ezúton kérjük a kormányt, hogy a gigantikusra tervezett tűzijátékra fordítandó pénzt csodás nemzeti örökségünk felújítására költse inkább!” – olvasható a petícióban.

A Hírklikk azóta cikkezik erről, hogy kiderült a kormány augusztus 20-a megünneplésére vonatkozó gigantikus terve. Pont egy hónapja foglalkoztunk a témával először, amikor – a Magyar Hírlap cikke alapján – mi is írtunk a kormány által augusztus 20-ára időzített nagyszabású fesztiválról. Az már a mi – meg nem erősített – értesülésünk volt, hogy a koncepció az ünnepségre (amelynek egyértelműen a kormány dicsőítése az elsődleges célja) már régen elkészült, a pénzt a járvány kellős közepette el is elkülönítették a megvalósítására. Az összeg – ha hinni lehet forrásunknak – elképesztő, 10 milliárd forint.

És hogy mekkora összeget kellene költeni a lassan életveszélyessé váló Lánchíd felújítására? Azt, alsó hangon – még Tarlós idején – közel 34,5 milliárd forintra becsülték. A kormány – legalábbis ezt állítja – 6 milliárd forinttal járulna hozzá az elengedhetetlen munkálatokhoz.

Hát ezért is követelik egyre többen, hogy a tűzijátékra tervezett összeget a kormány fordítsa a Lánchíd felújítására, ahelyett, hogy a levegőben elpuffogtatnák.

Ha alá akarja írni a petíciót, azt itt megteheti.

Ha részt kíván venni a Hírklikk szavazásán, itt kinyilváníthatja a véleményét.