Másfél évre ítélték a Google-től üzleti titkokat ellopó mérnököt

HírKlikk 2020. augusztus 6. 07:22 2020. aug. 6. 07:22

„A legnagyobb üzleti titok megsértésével kapcsolatos bűncselekmény, amit valaha láttam” – így kommentálta a San Fransiscó-i kerületi bíróság bírája.

Anthony Lewandowski amerikai mérnököt adatlopás miatt ítélték el szerdán másfél évre.

A 444.hu számol be az esetről a BBC információi alapján, miszerint Lewandowski a Google saját fejlesztésű önvezető autója, a Waymo tervezésén dolgozott 2016 januárjáig. Amikor azonban eljött a cégtől, 14 ezer üzleti titoknak számító fájlt mentett le saját számítógépére, amivel a cég szerint 180 millió dolláros kárt okozott a Google-nek. Lewandowski az Uberhez igazolt ezután, ahol a cégnél saját önvezetőautó-projektjén kezdett dolgozni. 2017-ben, mikor a Google-ös adatlopás miatt, eljárás indult ellene, azonban innen is távoznia kellett.

Lewandowski abban bízott, hogy tüdőgyulladásra és a koronavírusra hivatkozva, börtön helyett 12 hónapos házi őrizettel megússza az esetet. William Alsup bíró szerint, amennyiben így járna el, azzal „zöld lámpát adna a jövőben minden tehetséges mérnöknek üzleti titkok lopkodására”.

Az ítélet szerint, Lewandoswki a börtönbüntetésének letöltésével megvárhatja a koronavírus-járvány elvonulását.

Hogy a Google megkapja a követelt kártérítését, arra kicsi az esély. Lewandowski ugyanis idén márciusban csődöt jelentett a követelés jelentette anyagi teher miatt.

Forrás: 444.hu