Még azt sem tudjuk, hogy konkrétan melyik kínai vakcináról vitatkozik az ország napok óta

NVZS 2021. január 19. 17:46 2021. jan. 19. 17:46

„A kínai Sinopharm cég két koronavírus-vakcinája közül nem tudni, hogy a magyar kormány melyiket szándékozik megvenni, ezért ma már azt kell mondjam, hogy várjunk az oltóanyag véleményezésével, míg ki nem derül, a kettő közül melyiket kapnánk” – közölte portálunkkal Falus Ferenc. Akkor kaptuk ezt a meglepő választ a korábbi országos tiszti főorvostól, amikor – a kínai vakcina körül dúló egyre hevesebb vitára való tekintettel – a Sinopharm-vakcina ellen és mellett szóló érvek, a valóság és a tévhitek tisztázására kértük. Szerinte ez is fontos, de ennél fontosabb, hogy „nincs oltóanyag-hiány, így nem kell kapkodni, és – főleg az öregeknek, idősebbeknek, betegeknek – olyan vakcinát kell adni, amihez kevés mérlegelés kell. Egyelőre ilyen a Pfizeré és a Modernáé”.

Több érvet lehet felhozni a kínai Sinopharm cég oltóanyaga mellett és ellen, vannak „érdekes” (hogy azt ne mondjuk, gyanús) körülmények a cég körül – ugyanakkor a kormány napról-napra elszántabban folytatja PR-kampányát mellette. Szerettünk volna kicsit tisztábban látni, ezért fordultunk Falus Ferenchez, akiről nehezen lehet azt állítani, hogy elfogult lenne a kínai vakcinával szemben, hiszen pár napja azt nyilatkozta portálunknak, hogy „a kínai oltóanyag korszerű, teljesen rendben van a dokumentációja, s az orosz vakcina is jó, de az oltási bizalmat csökkenti azzal a kormány, hogy – az eddigi jelzései szerint – nem fogja megadni a választási lehetőséget az embereknek”. (Az más kérdés, hogy ezt a mondatát a Hír Televízió a kontextusából kiragadva, linket a cikkhez meg nem adva, kiemelve lobbizott a kínai oltóanyag mellett; Falus ugyanis ezt pár napja nyilatkozta portálunknak, de akkor még azt lehetett hinni, hogy a kormány a kínai Cansino cég korszerű, vektor-alapú oltóanyagáról tárgyal – a szerk.) A vakcinával kapcsolatos negatívumok közé tartozik, hogy – összehasonlítva a Pfizeréval például – nem végeztek még a tesztelés harmadik fázisával, nem tartják korszerűnek (két generációval ezelőttinek nevezik szakemberek), háromszor kell beadni, s a kínaiak sem ajánlják 60 év felettiek számára (nálunk a nyugdíjasokat akarják vele oltani – a szerk.). Ugyanakkor – ahogy az állami cég első számú embere által december 30-án adott interjúban is elhangzik – már öt országban jóváhagyták az alkalmazását, nagy mennyiségben áll rendelkezésre a hatékonyságát 76 és 86 százalék közöttire teszik (ami persze furcsa, az előbbit a cég, az utóbbit az Egyesült Arab Emirátusok közölte). Gyanús elem szintén akad a cég körül, ami ráveti az árnyékát a vakcinára is: a napokban lemondott az elnök és a cégcsoport igazgatója, egyszersmind az ellenőrzési részlegének a feje. Nem tudni a valós okot.

A Sinopharmnak két oltóanyaga van

„A Sinopharm melyik vakcinájáról beszélünk a kettő közül?” – kérdezett vissza Falus Ferenc, aki portálunknak rámutatott: az állami cégnek ugyanis két fejlesztésű oltóanyagáról szólnak a hírek, az egyiket a pekingi, a másikat pedig a vuhani részlegben fejlesztették, s nem tudjuk, hogy a magyar állam melyiket szeretné beszerezni (az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet, OGYÉI, szakértői Pekingben megtekintették a cég egyik gyárát, és a gyártási folyamatot rendben lévőnek találták, de nem tudjuk, hogy melyik oltóanyag gyártása folyt). 

Falus szerint csak fokozza a homályt, hogy nem áll rendelkezésre – a szakértők számára semmiképpen sem – az oltóanyag dokumentációja, róla szóló szakcikkek vagy legalább egy ismertetője, így nem tudni, melyikről van szó és bizonyítottan mit tud. Mindez fokozatosan derült ki, így ma már óvatosabban kell fogalmazni az oltóanyaggal kapcsolatban – szögezte le, utalva arra is, hogy míg pár napja maga is úgy látta, a vakcina rendben lévő és annak tűnik a dokumentációja is, ma már ezt nem merné kijelenteni. 

A Sinopharmnak egyébként ismeretei szerint mind a két – inaktivált, elölt vírust használó technológiával készülő – vakcináját engedélyezték már Kínában. Azt azonban már nem tudni, hogy például a szaúdiak melyiket hagyták jóvá. 

Csak uniós engedéllyel!

A Hírklikk már korábban is foglalkozott a kínai vakcina ügyével. Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter például a minap arról beszélt portálunknak, hogy a kínai vakcinával nem az a baj, hogy kínai, hanem az, hogy nem nyújtották be a Magyarországon is engedélyezésre jogosult Európai Gyógyszerügynökséghez, nem ismert, hogy megfelel-e az az európai biztonsági és hatékonysági követelményeknek. Lehet, hogy a kínaiak eljutnak odáig, hogy az Európai Gyógyszerügynökségnek is benyújtják a dokumentációt, és ha az megfelelőnek minősül, akkor a kínai vakcinát is lehet alkalmazni – szögezte le. Amúgy pedig úgy tudja, hogy amióta uniós tagok vagyunk, az OGYÉI sem engedélyezett új innovatív készítményeket, gyógyszereket vagy vakcinákat külön.

Mire föl a kormányzati pánik?

Akárhogyan is, Falus szerint teljesen felesleges borzolni a kedélyeket a kínai vakcina körüli kormányzati PR-kampánnyal, merthogy az csökkenti a lakosság amúgy is alacsony szintű oltási hajlandóságát. Az pedig egyértelmű, hogy nem szabad hatvan éven felülieknek adni, mert azt a kínaiak sem teszik, s nem is adják ennek a korosztálynak.

„Nem értem a magyar kormány pánikolását? Európában nincs oltóanyag-hiány, s nálunk sem rosszabb a helyzet, mint szerte az Európai Unióban” – szögezte le Falus. Ennek az egész, a kínai vakcinát is érintő magyar kormányzati kampánynak egyetlen oka lehet szerinte, mégpedig az, hogy „a kormánynak s kormányközeli köröknek, gazdasági vállalkozásoknak sürgősebb a gazdaság beindítása, mint a többi uniós országnak... s a történet csak arról szól, hogy mikorra lesz biztonsággal átoltva a lakosság, szeptemberre vagy áprilisra”. 

„Ezért érdemes összerombolni a magyar oltási rendbe vetett hitet?” – tette fel a kérdést, hozzáfűzve, hogy nálunk mindig a világon elérhető legjobb oltóanyagot adták be az embereknek, nem is volt patikai forgalomban vakcina. Ezt a rendet már egyszer megrendítették akkor, amikor az influenza elleni vakcinát először patikai fogalomba helyezték, s bedobták, hogy az egyes embereknek kell dönteniük a „jobb és a rosszabb” között. „Ez már az influenza elleni oltás esetében is zavart keltett, más haszna ennek nincs is” – szögezte le.

Több a vakcina, mint amennyit beadnak

Először talán a rendelkezésre álló vakcinákat kellene gyorsított ütemben beadni – figyelmeztetett, emlékeztetve arra, hogy a beoltás megkezdése óta – de legalábbis azóta, hogy minden nap közlik az előző nap a vakcinát megkapottak számát – nem volt nap, amikor elérte volna a tízezret a beoltottak száma. 

Ahogy egyébként a Hírklikk a napokban megírta: december 26. és január 11-e között napi átlagban 4438 embert oltottak csak be Magyarországon, s nem használták fel a rendelkezésre álló vakcinák felét sem (egy embert kétszer kell beoltani, ezért az országok zöme azt a – szakértők sokasága által vitatott – gyakorlatot követi, hogy a második oltásra valót félreteszik, s nem használják fel csak a második körben).  A kormány legfrissebb, mai közlése szerint eddig 129 689-en kaptak oltást, 1643-an már a másodikat is megkapták. A következő vakcinaszállítmány a legfrissebb információk szerint holnap várható a Pfizertől. Ez 35 685 fő oltását teszi lehetővé. 

A World in Data szerint Magyarországon a lakosság 1,28 százalékát oltották eddig be, ez a közepesen beoltottak közé helyezi hazánkat az európai országok között – a szomszédos Ausztriában ugyanez az adat 1,14 százalék.