Meghosszabbítják a veszélyhelyzet idejére vonatkozó rendeleteket

HírKlikk 2021. április 21. 07:02 2021. ápr. 21. 07:02

Kedden késő este nyújtotta be a kormány a parlamentnek azt a törvénymódosító javaslatot, amellyel főszabály szerint őszig meghosszabbítják a most érvényben lévő veszélyhelyzettel összefüggő intézkedéseket – írja a Magyar Narancs.

A portál emlékeztet: tavaly novemberben a parlament 90 napra megadta a felhatalmazást a kormánynak a rendeleti úton való kormányzásra a veszélyhelyzet alatt, ám az akkor kihirdetett veszélyhelyzet hatálya február 8-án lejárt. Addig számos kormányrendeletet hoztak a veszélyhelyzettel összefüggésben, de mivel február 8-án még nem kezdődött el a parlament tavaszi ülésszaka, hogy újabb 90 napra megadhassa a felhatalmazást a kormánynak, ezért a kormány akkor január 29-én hozott saját hatáskörben 15 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzet alatt hozott kormányrendeletek hatályát.

Ezután fogadta el a parlament február 22-én a 2021. évi I. törvényt, amely újból hatályba léptette a korábban a veszélyhelyzet idején hozott kormányrendeleteket, de úgy szólt, hogy „a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti”.

Ez május 23-án következne be, a most beadott törvénymódosítás viszont úgy rendelkezik, hogy „a törvény a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon hatályát veszti". 

Az őszi ülésszak az országgyűlési törvény szerint minden év szeptember elsejétől december tizenötödikéig tart, de hogy az első ülésnapot mikor tartják, az a házelnöktől függ. A Magyar Narancs szerint az elmúlt években az őszi ülésszak első napját nem nagyon tartották meg szeptember 15-e előtt, ez pedig azt jelenti, hogy a törvény szövege szerint a vonatkozó kormányrendeletek sem fogják hatályukat veszteni szeptember vége előtt.

A javaslat indoklása szerint azért van minderre szükség, mert bár leszögezik, hogy „Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus világjárvány ellen", de „az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés".

Ehhez pedig „gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség", a járvány elmúlt egy éve „bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat". 

Forrás: Magyar Narancs