Megregulázták volna Orbánt a NATO-főtitkár budapesti látogatásán?

NVZS 2024. június 18. 14:30 2024. jún. 18. 14:30

„Stoltenberg nagyon keményen léphetett fel a múlt héten Budapesten, aminek eredményeként Orbán felismerte – vagy inkább talán felismertették vele –, hogy teljesen elszigetelődött a transzatlanti közösségben, az eddigi vétóival már nincs tovább mozgástere.” Ezzel indokolta Dérer Miklós azt, hogy a hétvégi Ukrajna békecsúcson a magyarok aláírták a záróközleményt, amely a többi közt kiáll Ukrajna területi integritása mellett. A NATO főtitkárának látogatása nyomán változott Orbán eddigi keménykedése, hiszen közölte: nem fogja akadályozni a szövetség közös fellépését. A külpolitikai szakértő, a Magyar Atlanti Tanács korábbi főtitkára szerint a szövetségeseink ’eddig-de-ne-tovább’ figyelmeztetéséből több is volt az elmúlt időben.

Mint arról a magyar sajtó – közte a Népszava – a hétvégén beszámolt, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezésére a svájci Obbürgenben összehívott kétnapos nemzetközi békekonferencia zárónyilatkozata leszögezi: az Oroszországgal kötendő jövőbeli békeszerződésnek az alapját Ukrajna területi integritása képezi. A dokumentum ezen túl kitér a jelenleg orosz irányítás alatt álló Zaporizzsja Atomerőmű biztonságára, a Fekete-tengeren zajló zavartalan gabonaexportra és a hadviselő felek által ejtett foglyok cseréjére is.

A dokumentumot a résztvevő 93 ország közül 81 írta alá, meglepetésre köztük volt Magyarország is. Annak ellenére, hogy Orbánék eddig mindig akadékoskodtak az Oroszország által Ukrajna ellen több mint két éve indított háború elítélésekor, nehezítették az Ukrajna támogatásával kapcsolatos közös nyugati fellépést, Moszkva szankcionálását. (Brazília, India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Mexikó, Örményország, a Vatikán, Kolumbia és a Dél-afrikai Köztársaság nem csatlakozott az aláírókhoz). 

Azért a magyar részről a konferencián részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem tagadta meg önmagát. Mint arról mi is hírt adtunk:  felajánlotta közvetítését a többi ország és Moszkva között, mondván, Magyarország gyakorlatilag az utolsó európai ország, amely nyitva tartja a kommunikációs csatornákat, s tárgyalhat Oroszországgal. Azt is állította, hogy éppen ezért a szerepünk ebben a tekintetben meghatározó lehet.

Magyarország tehát mindenféle akadékoskodás nélkül aláírta a zárónyilatkozatot, holott olyan kitételek szerepelnek benne, amelyeket eddig nem volt hajlandó kimondani. Közvetlenül a konferencia előtt Budapesten járt Jens  Stoltenberg NATO-főtitkár, s Orbán Viktor a vele tartott közös sajtótájékoztatón szintén olyat tett, ami, korábban elképzelhetetlen lett volna, például deklarálta, hogy a jövőben nem akadályozza a NATO-t a közös cselekvésben. Vajon mi történt? Összeesküvés-elmélet-szintű-e azt leszűrni ebből, hogy talán valamivel megfogták/megfenyegették/lekenyerezték Orbánt? 

„Nyilván konkrétan nem lehet tudni, de az biztos, hogy Stoltenberg nagyon keményen lépett fel Budapesten, aminek eredményeként Orbán felismerte – vagy inkább talán felismertették vele –, hogy teljesen elszigetelődött a transzatlanti közösségben, és az eddigi vétóival már nincs tovább mozgástere” – reagált Dérer Miklós. A NATO főtitkára ugyan nagyon udvarias volt a nyilvánosság előtt, nagyon jókat mondott a magyar NATO-tagságról, amiben részben valóban igaza is volt, hiszen egy sor kérdésben a jelenlegi magyar politika is igyekezett a alkalmazkodni a NATO-hoz, mondjuk sokkal jobban, mint az EU fősodrához. Ugyanakkor ez már a múlt, ugyanis az orosz-ukrán kérdésben, továbbá a kínai kapcsolatban, valamint a Biden-féle Egyesült Államokkal fenntartott eleve rossz viszony radikális megrontásával Orbán olyan helyzetbe manőverezte magát, a magyar külpolitikát, amivel már teljes egészében ellentmond a NATO érdekeinek. Ebben lépnie kellett a NATO-nak, s a szervezet – a jelek szerint – tudatosította Orbánban, hogy ez így nem mehet tovább, ezen a ponton már nem léphet túl – szögezte le a szakértő, aki szerint nem csak az amerikaiaknak címzett üzengetésen kellene változtatni, a NATO-val való egyre feszültebb viszonyt is enyhítenie kell a magyar külpolitikának. Bár Orbán elvben Ukrajnával szemben nem szándékozik változtatni, ugyanakkor azt ígérte, hogy össz-NATO fellépést nem fog opponálni, nem fogja azt megvétózni a jövőben. 

Vajon milyen szerepe van-e ebben a Bukaresti Kilencek kemény és nyilvános fellépésének, ami közvetlenül a Stoltenberg látogatás előtt történt? – kérdeztük, utalva arra, hogy a NATO és az EU keleti tagállamait tömörítő csoport tagjai sajtóértesülések szerint fontolóra vették Magyarország kizárását. Dérer szerint nem ez lehetett a döntő, ugyanakkor azt ildomos nem elfelejteni, hogy a B9 mára tényezővé vált. Ugyanis az Ukrajna ellen elkövetett orosz agresszió nyomán felértékelődött a csoportosulás, bár persze továbbra sem ők döntik el a NATO politikáját.

A külpolitikai szakértő szerint a Nyugat ’eddig-de-ne-tovább’ figyelmeztetésébe szintén beleillik az EU bíróságának szokatlanul kemény múlt heti ítélete, a rendkívül magas bírság kiszabása. Ezt önmagában nem igazán lehet magyarázni a per tárgyával, annál inkább a magyar politikai engedetlenséggel. A bírság ugyanis több, mint amit ez az ügy megérdemelt, ebben komoly figyelmeztetés van. Az üzenet az, hogy ’pénzügyileg fogunk meg titeket, ha így folytatjátok, egy vasat nem fogtok látni’.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a nyugati szövetségeseink immár túljutottak egy ponton – állapította meg a szakértő. Emiatt a faltól csak a legvégső esetben visszatáncolni hajlandó magyar politika enyhíteni volt kénytelen a hozzáállásán. Az azonban kérdéses, hogy ez mennyire marad így, illetve, hogy nyilvánosan meddig hajlandók elmenni Orbánék, továbbá, hogy ezzel elfogadhatóvá teszi-e magát az Orbán-rendszer annak érdekében, hogy elkerülje a nyílt szakítást és a nyilvános bírálatokat.

Az mindenesetre érdekes, hogy Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója ma már elit klubnak nevezi a NATO-t, s úgy értékelte a főtitkári látogatás tényét, hogy Magyarország is a részese a rendszernek. Emellett Orbán is „a mi főtitkárunknak” nevezte Stoltenberget, akit korábban háborúpártinak állított be. Mindez arra utal, hogy valami nagyon kemény dolog történhetett a budapesti tárgyaláson – vonta le a következtetést Dérer.

Vajon mindenre vonatkozik a jövőben Orbán ígérete, hogy nem blokkolja a NATO közös határozatait, feltéve, hogy valamennyi ország egyetért azzal? – kérdeztük. Dérer szerint az nem világos, hogy a főtitkárra is érvényes-e, hiszen Magyarország egyike annak a három tagállamnak, amelyek ellenzik az új jelölt, a holland Mark Rutte elfogadását. Ezért szerinte fontos momentum lesz az, hogyan lép Orbán ebben a kérdésben, ha ugyanis mégis elfogadja a holland kormányfő jelölését, megmutathatja, hogy komolyan veszi az ígéretét. Nem valószínű ugyanis, hogy Orbán kikötötte volna, hogy az új főtitkár megválasztására nem vonatkozik az ígérete, miszerint nem akadályozza a közös döntéseket, nem vétózza meg azokat. (Ezt látszik igazolni, hogy a hétfői brüsszeli EU-munkavacsora előtt a miniszterelnök külön tárgyalt Ruttéval – a szerk.) 

A hétvégi békecsúcson nem csak az volt feltűnő, hogy Magyarország is aláírta a közleményt, hanem Szijjártó Péternek az az inkább nevetségesnek látszó felajánlkozása, hogy ha a résztvevők üzenni akarnak valamit a Kremlnek, akkor a magyar kormány majd közvetít a felek között. Ezt most hogyan lehet komolyan venni? – kérdeztük Dérert. A külpolitikai szakértő szerint ez beleillik abba a vonalba, ahogyan Orbánék teljesen félreértik a helyzetüket, Magyarország helyzetét. Ez ugyanaz, mint amikor arról vizionálnak, hogy Magyarország egy középhatalom, meg hogy a híd szerepét tölti be a Kelet és a Nyugat között. Mindehhez persze a külügyminiszternek kevés köze van, hiszen a politikát Orbán határozza meg, a minisztere csak az ő szavait közvetítheti – hívta fel rá a figyelmet.

Színjáték Stoltenberg látogatása után 

Dérer Miklós a KlikkTV Mélyvíz című műsorában is elemezte a NATO főtitkárának budapesti látogatását. Felidézte, hogy Orbán közölte, nem fogja blokkolni a NATO állásfoglalásokat, amiket ő ellenez, nem fog vétózni. A magyar politika mindezt úgy adta elő, hogy cserébe a főtitkár elfogadta: Magyarországnak nem kell az ukrajnai háborúhoz hozzájárulnia fegyverrel, katonával, és anyagilag sem kell olyan ukrajnai támogatásokat segítenie, amiket nem óhajt. Dérer szerint a turpisság itt az, hogy Magyarország erre soha nem is volt rákényszerítve, a szövetség alaptörvénye szerint a NATO területi érvényességén túl, nem köteles semmiben részt venni, ez nemzeti hatáskörbe tartozik. Szó nem volt tehát kompromisszumról, itt egyvalaki engedett, ez pedig Orbán Viktor, az ukrajnai kérdésben. A színjátékra azért volt szükség, hogy Orbán meg tudja őrizni az arcát a sajátjai előtt – magyarázta a Magyar Atlanti Tanács korábbi főtitkára. 

Kitért arra is, van-e bármiféle realitása, hogy Trump újra elnökké választásával véget érhet az ukrajnai háború? Az európai választások azt jelzik, hogy az EU eddigi külpolitikája folytatódni fog, nem lesz blokkoló kisebbség, ahogy Orbán remélte. Trump pedig mond nagyokat, de azt, hogy beszüntetné Ukrajna támogatását, nem engedheti meg presztízs és biztonsági szempontból sem. De erősebb európai hozzájárulást fog kérni Ukrajna ügyében, mert azt várja, hogy a kontinens fordítson többet a saját védelmére. A NATO nem akar beavatkozni, támogat, de nem nyújt fegyveres segítséget, semmiképp nem akar Oroszországgal közvetlenül konfrontálódni. Dérer Miklós úgy látta, Orbán megint rossz irányt céloz meg, az orosz narratívát hajtja végre, azt teszi, ami Oroszország és nem Európa érdeke.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom