Mégsem lesz Tarlós Karácsony vita?

Kardos Ernő 2019. szeptember 12. 16:55 2019. szept. 12. 16:55

Nyilvánosságra került Tarlós István hivatalban lévő polgármester válasza, amelyet tervezett vitájukról Karácsony Gergelynek írt. A levélből azonban nem derül ki egyértelműen, hogy Tarlós hajlandó-e vitázni a kihívójával, de az sem, hogy visszavonná-e a korábbi, belegyező nyilatkozatát. Egyébként a kihívó a Hírklikknek kommentálta Tarlós István nyilvánosságra került levelét. Karácsony nem csodálkozik azon, hogy Tarlós legszívesebben kitérne a vita elől, s ehhez keres kifogásokat, szerinte Tarlós a kifogások embere, az elmúlt 9 évben mindig megtalálta annak magyarázatát, hogy mit miért nem csinál meg.

Ahogyan arról már beszámoltunk, Karácsony Gergely vitára hívta Tarlós Istvánt, aki első nyilatkozataiban elfogadta annak elvi lehetőségét. Viszont hozzátette, hogy várja a kihívó elképzelését a szópárbaj feltételeiről. „ Mégis, hogy képzelik… ülve, állva, fekve vagy halva? A másik térfelén pattog a labda” Erre reagálva Karácsony egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy neki nincsenek feltételei, s akkor is hajlandó a vitára, ha Tarlós hozni szeretné a „Fideszes szárnysegédeit” Ezzel Berki Krisztiánra, Puzsér Róbertre és Thürmer Gyulára utalt. 

Később Karácsony mégis konkrétumokkal egészítette ki javaslatait. Ezek szerint legyen a főpolgármester-jelölti vita október 5-9 között, a konkrét napot döntse el Tarlós István. A helyszínnek továbbra is az Átriumot jelölte meg, a témának pedig a város jelenlegi állapotát és jövőjét; ezen belül szerinte az oktatás, az egészségügy, lakhatás, közlekedés, és környezetvédelem szerepelne a napirenden. Karácsony szerint a vita legyen nyilvános, közvetítse a média, és a moderátor személyét is Tarlós Istvánra bízta.

A levélre ma megszületett Tarlós István válasza, amelyet röviddel ezelőtt hozott nyilvánosságra. A főpolgármester levelében aggódik a vita körül kialakult káosz miatt, - amit persze részben ő maga okozott. Ha ugyanis időben elfogadja Karácsony javaslatait, akkor nem fordulhatott volna elő, hogy az eseményre bejelentkezik Berki Krisztián, vagy Puzsér Róbert is. A főpolgármester kifogásolja továbbá, hogy Karácsony nem önkormányzati témákat jelölt meg, és ezzel becsapja a közvéleményt. Olyan kérdésekről ugyanis nem érdemes – Tarlós szerint – vitatkozni, amelyek „kizárják az önkormányzatok cselekvési lehetőségét”.  A főpolgármester azt is kifogásolja, hogy a kihívó kikötötte, hogy Zugló állapotáról nem lehet kérdezni. Ez a kijelentés azért meglepő, mert Karácsony javaslatai között semmi ilyesmi nem szerepelt. 

Mindenesetre levelének utolsó bekezdésében azt írja, hogy a vitáról vitatkozni teljesen értelmetlen. Tarlós István levelének ezt a részét szó szerint idézzük:

Mivel a meghatározó feltételeket nyilvánvalóan kerülgeti, és ráadásul még a vita résztvevőinek köre is veszekedés tárgya, aminek a feltételekkel kapcsolatban további kiszámíthatatlan következményei lehetnek, így a vitáról való vitát méltatlannak és álságosnak tartom. Arra jó, hogy a kampány ne arról szóljon, amiről szólnia kell. Amíg a feltételek ennyire ködösek, a vita vitájáról nem kívánok tovább kommunikálni.

Vagyis szeptember 12-én délután még fogalmunk sincs, hogy lesz-e főpolgármesteri vita Karácsony Gergely és Tarlós István között.

Folyt.köv.