Mégsem volt előnyös a családok számára a CSOK

HírKlikk 2019. augusztus 15. 11:28 2019. aug. 15. 11:28

Az állam a lakástámogatási rendszerrel felpörgette a lakáspiacot. Ennek következtében a kapható támogatásnál jóval nagyobb mértékben drágultak meg az otthonok.

Vajon jól jártak-e azok, akik felvették a csok-ot, a – három gyerek után járó – akár 10 millió forintos támogatás fedezte-e a lakások áremelkedését - tette fel a kérdést azenpenzem.hu. A válasz sajnos az, hogy nem.

2015 közepén vezették be a csok-ot - a támogatást meg a kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget -, de már az előtte levő hónapokban, az intézkedés bejelentése után masszívan elkezdtek nőni az ingatlanárak.

2015 kora tavaszán egy fiatal, egygyermekes család, aki első lakásként 40-45 négyzetméteres 1,5–2 szobás lakást keresett, Budapesten 7 és 27 millió forint között találhatott megfelelőt. A leggyakoribb vételár 13 millió forint volt.

Egy nagy, 4 gyermekes családnak egy 100-110 négyzetméteres, 5 szobás családi házért Sopronban nagyjából 22 millió forintot kellett fizetnie. Ugyanez a család a Debrecen melletti Ebesen egy hasonló házat 12,5 millió forintért tudott megvásárolni.

Ezzel szemben jelenleg Budapesten 20 millió forinttól indul a kislakások ára, de a belső kerületekben 60 millió feletti áron kínált otthonok sem ritkák. Sopronban az előbb leírt házat 40 millió forint alatt nem lehet megkapni. Az Ebesen eladó 5 szobás házak ára átlagosan 33 millió forint.

Budapesten 15-30 millió forinttal nőttek négy év alatt a megfelelő méretű ingatlanok árai, vidéken kissé kevésbé. Ráadásul az ezen időszak alatt végbement lakás-adásvételeknek csupán az egyötödénél használtak csok-ot. 

Vagyis a csok-kal két csoport járt igazán jól, ők húztak belőle nagy hasznot: a lakásépítő vállalkozások, valamint azok, akik 2015 előtt vettek nyomott áron ingatlant és azóta jóval magasabb áron túladtak azon - summázta a 24.hu.