Megszólalt az olasz nő, akinek véletlenül hat adag védőoltást adtak be

HírKlikk 2021. május 12. 13:32 2021. máj. 12. 13:32

Nagy nap volt a hétfői a 23 éves Virginia számára. Bár a 60 milliós Olaszország lakosságának eddig alig több mint 12 százalékát oltották be, ő mégis kapott behívót, mivel orvosnak tanul. Ahogy azt kell, Virginia időben megjelent a festői Toszkána egyik kisvárosa, Massa a kórházában, és azzal a biztos tudattal ült le a székbe, hogy semmi sem lehet rosszabb annál, mintha megfertőződik. Tévedett.

Az ápoló, akit valószínűleg személyesen is ismert, nem egy adag, hanem egy egész ampullányi oltóanyagot szívott fel az injekciós tűbe, és fecskendezett az orvostanhallgató karjába. Ez az előírt dózis hatszorosa. Szakértők szerint a lánynak még szerencséje volt, mert az amerikai Pfizer/BionTech mRNS alapú vakcináját kapta – írja az Euronews.

A legyengített vírust tartalmazó AstraZenecából vagy a keleti hatóanyagokból akár végzetes is lehetett volna a túladagolás. Virginia az eset óta paracetamolt és infúziós kezelést kapott, amitől jól érzi magát. Az olasz egészségügyi hatóság 24 órás megfigyelés alatt tartotta.

Egyelőre a Földön senki sem tudhatja, hogy mi fog történni, hiszen a gyártó a tesztelés során maximum négy adaggal vizsgálta a túladagolásos reakciókat.

A fiatal nő kedden már a Corrierre della Sera napilapnak is nyilatkozott. Azt mondta, nem haragszik se az ápolóra, se a vele dolgozó oltóorvosra. A hibát azonnal észrevették és nem próbálták eltitkolni. Nekik hála, Virginia perceken belül megfelelő ellátást kapott, ezért nem tervez feljelentést tenni. Azt viszont hangsúlyozta, hogy ha egészségügyi következményei lesznek a túladagolásnak, valakinek vállalnia kell a felelősséget.

„A személyzet egyszer csak elhallgatott és nagyon izgatott lett. Már akkor tudtam, hogy valami baj van" – mondta.

Az csak hab a tortán, hogy elképzelhető: újból be kell majd adatnia az oltást. Az orvosok szerint ugyanis a túladagolás eredményezheti azt is, hogy nem képződnek antitestek a szervezetben. Virginia erre a hírre már kissé viccelődve reagált: „Következőre már csak egy dózist vállalok."

Az elmúlt hónapokban már Ausztráliából, az Egyesült Államokból és Németországból is érkeztek hírek véletlenszerű túladagolásokról, ezekben az esetekben viszont csak két-háromszor több oltóanyagot adtak be.

Persze ez is pazarlásnak tűnhet, miközben a világ lakosságának még csak a 17 százaléka juthatott hozzá az életmentő vakcinához.

Frissítés

A helyi egészségügyi szolgáltató később közölte, hogy nem 6, hanem „csak” 4 adag Pfizer-vakcinát adtak be tévedésből. A 23 éves nő valójában 0,3 milliliter oltóanyagot kapott, ami picivel több mint 4 adagnak felel meg.

A hibát egy túlhajszolt ápolónő követte el, aki elfelejtette felhígítani a hatóanyagot, mielőtt azt beadta az egyetemistának.

Forrás: Euronews