Mészáros cége fejlesztheti az Észak-Balaton hulladékgazdálkodási rendszerét

HírKlikk 2019. december 5. 19:30 2019. dec. 5. 19:30

Az Opus Global Nyrt. közvetett tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. fejlesztheti nettó 2,752 milliárd forintért az észak-balatoni térség hulladékgazdálkodási rendszerét – tette közzé az Opus Global csütörtökön, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az Opus Global Nyrt. ipari divíziójába tartozó társaság a megbízást nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el. A Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. tendere alapján, a szerződést várhatóan 2020. januárjában írják alá a felek.

Az Opus Global MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Mészáros és Mészáros Kft. hat észak-balatoni település – Zalahaláp, Balatonfüred, Pápa, Veszprém, Ajka és Zirc – hulladékgazdálkodási infrastruktúráját, illetve technológiáját korszerűsíti, az Európai Unió egészség- és környezetvédelmi célkitűzéseivel összhangban.     

A fejlesztések révén nő az újrahasznosítható hulladék mennyisége és csökken a környezetterhelés.

Veszprémben 4500 tonna éves kapacitású hulladékfeldolgozó technológiát telepítenek, amelyhez kiépítik a szükséges közműveket, valamint elvégzik a teljes irányítási rendszer telepítését és beüzemelését. Zalahalápon a lomtalanításból származó hulladékok, míg Balatonfüreden a komposztálásra beérkezett anyagok manipulációs és tároló tereit bővítik a hatékonyság javítása érdekében, Pápán pedig a szelektív hulladékok tárolására alkalmas csarnokot építenek ki.

Ajkán, Zircen és Veszprémben emellett négy betonozott lakossági hulladékudvart hoznak létre, amelyekhez kiépítik a szükséges közműrendszert – elektromos hálózat, szennyvízelvezetés, ivóvíz-vezeték – is.

A Mészáros és Mészáros Kft. a legjobb ár-értékarányt tartalmazó ajánlatával nyert a nyílt közbeszerzési pályázaton – írták. Az Európai Unió által támogatott infrastrukturális fejlesztéseket az Opus Global Nyrt. érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Ipari Kft. a FIDIC (Tanácsadó Mérnökök Nemzetközi Szövetsége) irányelvei alapján valósítja meg az Európai Unió által támogatott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban.

Az Opus Global Nyrt. tavaly apportálta építőipari portfóliójába a Mészáros Építőipari Holdingot, amelybe a Mészáros és Mészáros Kft. is tartozik. A kft. közel két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a mélyépítési munkákban, az elnyert megbízásokat projekt alapon kezeli – írták.

Az Opus Global részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír a szerdai kereskedést 301 forinton zárta. Az elmúlt egy évben az Opus-részvények legmagasabb ára 523 forint, a legalacsonyabb 252 forint volt.

Forrás: MTI/Hírklikk