Mészáros Lőrinc emberei rendőröket hívtak az újbudai polgármesterre

Föld S. Péter 2024. március 22. 15:45 2024. márc. 22. 15:45

„A Készenléti Rendőrség állományának egyik őrnagya igazoltatott a Hamzsabégi sétányon, amikor ma este a civilekkel közösen tiltakoztam a fakivágás és az éjszakai hangos munkavégzés ellen. Felháborítónak tartom, hogy a kivitelező semmibe veszi a lakók nyugodt pihenéshez való jogát, nem ad tájékoztatást a környékén élőknek. A két személyautóval és egy kisbusszal érkező rendőrök az esemény szervezőjét keresték, vélhetően a munkaterület biztonsági őreinek hívására érkeztek a helyszínre.”

Ezt írta csütörtökön este László Imre, Újbuda polgármestere a Facebookon. Az ügy előzménye, hogy ezúttal nem a civilek és a környéken lakók, hanem az önkormányzat szervezett demonstrációt a Hamzsabégi út és a Bartók Béla út sarkára, ahol a polgármester tájékoztatta a jelenlévőket az elmúlt napok fejleményeiről. Márpedig fejlemények voltak bőven, hiszen a március 15-i hétvégét követő napokban felgyorsultak a Déli Körvasút projekt munkálatai, ami a környéken lakók számára számos kellemetlenséggel járt. A beruházás kivitelezője, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő V-Híd Zrt. emberei ugyanis áttértek a napi 24 órás munkavégzésre, és feszített ütemben vágták ki a vasúti töltésen, valamint a töltés melletti területen lévő fákat. Éjszaka is annyira zajos volt a munkavégzés, hogy még csukott ablakok mellett sem lehetett nyugodtan aludni. A lakók és az önkormányzat által kihívott rendőrök viszont tehetetlenek voltak a környezetet rohamos ütemben rongáló munkások ellen, akik – mindenki nagy meglepetésére – éjszakai munkavégzésre is jogosító engedélyt mutattak a hatóságoknak.

Mindez azért is érdekes, mert a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért (POPÉK) és a Védegylet civil szervezet képviselői csütörtökön az építési és közlekedési miniszterrel tárgyaltak. Lázár János az előzetes egyeztetéseken megígérte, hogy a csütörtöki tárgyalásig leállítják az éjszakai munkavégzést. A miniszter elmondása szerint fel is szólították a kivitelezőt a favágás felfüggesztésére, ám szavaik süket fülekre találtak.

Mint László Imre – akinek a rendőrök az igazoltatás végeztével végül visszaadták a személyi igazolványát – a megjelenteknek elmondta, hogy az újbudai önkormányzat feljelenti a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalt, amiért az a lakók és az önkormányzat tájékoztatását mellőzve, kiadta a kivitelezőnek az éjszakai munkavégzésre szóló engedélyt. 

Mint a helyi lakókat képviselő civilek beszámolójából kitűnik, a tárgyaláson Lázár sajnálkozását fejtette ki a fák kivágása miatt, kompenzációt ígért a környéken lakóknak, és újólag intézkedett az éjszakai munkavégzés leállításáról. A miniszter állítása szerint nem fiatal csemetékkel, hanem 40-50 éves fákkal pótolják majd a kivágottakat, ráadásul nem a beruházás tervezett befejezésekor, hanem már jóval korábban. (Hogy ennek mennyi a realitása – lehet-e ilyen idős fákat átültetni – azt nyilván szakemberek tudják megítélni.)

Az éjszakai munkavégzés leállítása viszont jelen állás szerint megtörtént, a csütörtökről péntekre virradóra már nem zajongtak Mészáros Lőrinc emberei. Csend honolt a Hamzsabégi sétány környékén, ám békességről és nyugalomról nincs szó. A tárgyaló felek – a helyi lakókat képviselő civil egyesületek és Lázár János – újabb tárgyalási fordulóról egyeztek meg. Klasszikussal szólva: a helyzet reménytelen, de nem komoly. Lázár ugyanis közölte, hogy a beruházást ő nem tudja leállítani, amit ígérni tud, az annyi, hogy együttműködik a környéken lakókkal és hamarosan a helyszínen tájékozódik a körülményekről.

(A Déli Körvasút körüli visszásságokról és vitákról a Hírklikk több cikkben is beszámolt, a többi között például itt, itt, itt és itt.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom