A kormány minden jogot elvett az önkormányzatoktól a Déli Körvasút ügyében

HírKlikk 2024. január 24. 15:45 2024. jan. 24. 15:45

Egy kiszivárgott levél szerint Lázár János tájékoztatta az illetékes polgármestereket, hogy a Déli Körvasút ügyében a kormány azt csinál, amit akar, a vasúti törvény módosítása értelmében az önkormányzatok még saját tulajdonú területükön sem tehetnek semmit.

„Országos térségi, elővárosi és városi pályahálózatba tartozó vasútvonalak és honvédelmi célra használt saját célú vasúti pályahálózatok és vasúti üzemi létesítmények létesítése, felújítása és fejlesztése során a helyi önkormányzati tulajdonban álló ingatlanokon az építtető vagy megbízottja az ingatlanokra a tulajdonos előzetes tájékoztatása mellett beléphet, a beruházáshoz szükséges munkákat elvégezheti. Az ingatlan tulajdonosa vagy használója ezen munkák elvégzését tűrni köteles, azok végzését nem akadályozhatja, valamint ezekért ellenértéket nem számolhat fel” – ez áll abban a levélben, amelyet nemrég küldött Lázár János építési és közlekedési miniszter Baranyi Krisztina ferencvárosi, László Imre újbudai polgármesternek, valamint Karácsony Gergely főpolgármesternek a Déli Körvasút ügyében.

A miniszter a vasúti törvény módosítására hivatkozott, amely január 1-jével lépett hatályba. Mint a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (PoPÉK) birtokába jutott levélből kiderül, a módosítással szó szerint minden joguktól megfosztotta a kormány a Déli Körvasút ügyében az érintett önkormányzatokat – írja a Szabad Európa.

A Déli Körvasút kivitelezője, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló V-Híd Zrt. már levélben jelezte Újbuda önkormányzatának, hogy január 25-én, vagyis csütörtökön átveszi a Déli Körvasút teljes területét a XI. kerületben. 

Az ügy az Európai Parlament elé kerülhet

A portál információi szerint a Déli Körvasúttal és a beruházással kapcsolatos jogi anomáliákkal nemsokára az Európai Parlament is foglalkozhat, mert több képviselő jelezte, hogy nyitott az ügy felkarolására.

(A Déli Körvasútat övező botrányokkal és visszásságokkal a Hírklikk több cikkben is foglalkozott, ezeket például ittittittitt és itt olvashatják.)

Forrás: Szabad Európa


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom