Milliós jutalmak motiválhatják a tankerületi igazgatókat

HírKlikk 2022. november 17. 12:10 2022. nov. 17. 12:10

Az elmúlt hónapokban több tankerületi igazgató nevét is megismerhette a közvélemény. Ők voltak az oktatásirányítás legkeményebb öklei, akik mindent megtettek, hogy a tankerületükben dolgozó pedagógusokat elrettentsék a tiltakozásban való részvételtől – írja a Facebookon Tóth Endre a Momentum képviselője.

A Facebook-oldalán emlékeztet, fenyegető leveleket írtak a tanároknak, intézményvezetőket próbáltak sakkban tartani és példát statuáltak azokkal a pedagógusokkal, akik ilyen közegben is ki mertek állni a változásért.

A politikus felteszi a kérdést, hogy mi motiválta ezeket a tankerületi vezetőket az etikátlan parancsok szolgai végrehajtására, a fenyegetésekben való aktív részvételre?

Szerinte „az egyéni tényezőkön túl, biztosan szerepet játszott az is, hogy mindannyian jól fizető állásban ülnek, amihez foggal-körömmel ragaszkodnak. Ez az állás akkor is jól fizet, mikor minden más közoktatásban dolgozónak nagyon rosszul megy.”

Tavaly év végén például kizárólag a tankerületi vezetők és dolgozók kaptak komoly összegű jutalmat, míg a gyermekeinkért megalázó fizetésért dolgozó pedagógusoknak semmi sem jutott – emlékeztet írásában. Hozzáteszi, tíz hónap huzavona és az adatvédelmi hatósághoz fordulás után, végül sikerült megszereznie a tételes listát a tankerületi igazgatóknak kifizetett jutalmak összegéről. 

Eszerint:

Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerület igazgatója, aki kirúgta a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt kiváló pedagógusát a tiltakozásban való részvételük miatt, 512 500 forint jutalmat kapott. Ő volt, aki Törley Katalinnal és tanártársaival példát statuált, az ítélet végrehajtására pedig Marosi vállalkozott. 

„Később az is kiderült, hogy szakértők szerint plagizálta a szakdolgozatát, de úgy látszik ő értékesebb káder Schmitt Pálnál is, mert neki nem kellett lemondania. Marosi Beatrix hatalom iránti feltétlen lojalitását már igazgatóhelyettesként is megerősítették tavaly novemberben.”

Mivel a tavalyi év végén még csak helyettes vezető volt, így a megkapott tételes listában nem szerepelt, viszont a tankerület kilenc vezető munkatársa által kapott összjutalom átlagában becsülni tudtuk a motivációs elismerése összegét. Akkor felettese, Beleznay Tamás 1 100 000 forint jutalmat kapott áldozatos munkájáért – írja Tóth Endre.

Rábel Krisztina, a Külső-Pesti Tankerület vezetője, aki korábban a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választáson, volt az, aki egy iskola igazgatóját szerette volna postásként használni a tanárokat kirúgással fenyegető levelek kikézbesítéséhez. Végül nem sikerült elkerülnie a személyes találkozást a tiltakozó tanárokkal. Rábel Krisztina a tavalyi év végén összesen 1 590 000 forintot vihetett haza motivációs elismerésként.

Szabóné Forgács Gabriella, a Dunakeszi Tankerület igazgatójának tevékenységére is sokan felkapták a fejüket – írja a politikus. „Szabóné a tanévet a gödöllői Török Ignác Gimnázium körüli botránnyal indította, ahol úgy tiltotta meg az online oktatást, hogy a középiskola épületében folyamatos felújítási munkálatok zajlottak, palatetőt bontottak a munkások és a termek folyamatosan beáztak. 

Később a sztrájk alatt a tanárok fenyegetésével folytattatta „áldásos” tevékenységét, stílusosan az ügyfélkapun keresztül megküldve a kirúgással fenyegető leveleket a pedagógusoknak. Majd az egyik sztrájkoló tanárnak (mindössze két óra sztrájk után) 33 ezer forintos levonást számolt el adózási szabályokra hivatkozva. Szabóné Forgács Gabriella motiválására 1 050 000 forintot költöttek az adófizetők tavaly ilyenkor.”

A 2021 év végi jutalmak összegeit látva meg is dőlt a kormány azon állítása, hogy nincsen pénz a pedagógusok béremelésére. Akad itt pénz, csak rosszul és igazságtalanul költik el.

Forrás: Facebook