Minden sporttevékenységet felfüggeszt az MLSZ – a játékosok fizetése ez idő alatt a klubok döntése

Harkai Péter 2020. március 19. 15:36 2020. márc. 19. 15:36

Miután felmerült és napok alatt véglegessé is vált a hír, hogy a koronavírus-járvány veszélye miatt, zárt kapuk mögött, közönség nélkül tartják meg a hazai mérkőzéseket, sőt, beigazolódott a hír, hogy az UEFA a koronavírus-járvány okán egy évvel elhalasztja az idei labdarúgó Európa-bajnokságot, az Magyar Labdarúgó Szövetséghez fordultunk, hogy mindez miként érinti a hazai résztvevőket, klubokat, játékosokat.

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések hatására, leállt a hazai és a nemzetközi labdarúgás. Az UEFA kedden megvizsgálta a tornák és bajnokságok lehetséges folytatásának forgatókönyvét. Mivel a betegség pontos kimenetelét senki sem tudja előzetesen megjósolni, így a testület tagjai az irányelvekben, a későbbi pótlás szabályaiban és prioritásaiban tudtak megegyezni. Az UEFA döntését természetesen fegyelmezetten tudomásul vesszük – válaszolta megkeresésünkre Sipos Jenő.

Arra a kérdésre, hogy a kényszerű leállás alatt, milyen díjazásban részesülnek a sportolók, a szóvivő nem tudott egyértelmű választ adni, mivel ez a klubok kompetenciája.

Az MLSZ szóvivője jelezte, hogy a szövetség elnöksége – a hatóságok döntésével összhangban – azonnali hatállyal felfüggesztette valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét átmeneti időre, az újabb döntéséig. (Az utánpótlás bajnokságokat már korábban felfüggesztették).

A felfüggesztés idejére mindennemű személyes részvételű sporttevékenység (például edzés) szüneteltetése is javasolt. Az elnökség felhívja továbbá a sportszervezeteket a sportolók és sportszakemberek otthon tartózkodására vonatkozó előírások megalkotására és betartására. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az időben és megfelelő határozottsággal meghozott intézkedésekkel a járvány terjedése visszafogható. A vírus terjedésének leghatékonyabb ellenszere, ha a személyi kontaktusok számát minimálisra csökkentik.

A teljes magyar futballközösség érintett a döntésben – a játékosoktól a sportszakembereken át egészen a nézőkig. Arra, hogy ez a rendkívüli helyzet meddig tart, jelenleg senki sem tud felelősséggel válaszolni – közölte kérdésünkre Sipos Jenő.

Ami a veszélyhelyzet utáni időkre vonatkozó kérdést illeti, az MLSZ szóvivője Marco Rossi szavaival felelt:

„…Ezekben a napokban valami a futballnál is sokkal fontosabb: harcolni a családtagjaink, a barátaink és a saját egészségünkért! Olaszként különösen jól tudom, hogy ez a helyzet mennyire embert próbáló és komoly feladat. Érthető tehát, ha most nem lehet egészen biztos döntést hozni a folytatásról, de mi a mostani döntésnek megfelelően készülünk. Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindannyian otthon maradjunk, így elérve, hogy a vírus terjedésének mértékét és sebességét csökkenteni tudjuk. Ha ezt közösen elértük és túl leszünk ezen a nehéz időszakon, akkor majd újra koncentrálhatunk arra, hogy a labdarúgásban kitűzött céljainkat elérjük. Akármikor is kell legközelebb pályára lépnünk, készen fogunk rá állni! Addig viszont ez a közös feladatunk, amit csak együtt érhetünk el!”