Miskolcon már a mozikban jár a fideszes propaganda henger

Zsidai Péter 2019. július 6. 12:53 2019. júl. 6. 12:53

Az őszi önkormányzati választásokhoz közelegve a Fidesz miskolci polgármestere, Kriza Ákos nem hagyja, hogy jó híreiből kimaradjanak a filmrajongók. Az önkormányzati fenntartású mozikban az ötvenes évek filmhíradóinak propaganda világát idéző egyperces híradókban tolják a pompás híreket. Legutóbb a polgármester eddigi tíz évét méltatták.

„Kriza Ákos vezetése alatt az elmúlt tíz évben 185 százalékkal növekedett Miskolci gazdasági teljesítménye. Ezzel Miskolc a megyei jogú városok élvonalába került.” Ezt az örömhírt kapják a héten az arcukba a művészfilmek és vígjátékok előtt is a miskolci moziba járók. Kampányidőszak van, ha akarják, ha nem, értesülni fognak a fideszes vezetésű önkormányzat dicső tetteiről.

A városháza az állami tv egyperces kormánypropaganda- és migránsozó híradóinak mintájára adagolja a jobbnál jobb híreket a vetítések előtt. Elsőként azokat, amelyekben a város fideszes polgármestere, Kriza Ákos és az elöljárók illetve fideszes képviselőtársainak köszönhető fejlődésről számolnak be. Vezető hír volt, hogy három fideszes képviselő összedobott másfél millió forintot, amely nélkül nem valósulhatott volna meg a vasutas pályán a futókör felújítása. Pfliegler János fideszes alpolgármester az ipari park kialakításáról szóló tudósítás képein látható, miközben a 2 milliárd forintos állami támogatásról hallhatnak a mozifilmjük kezdésében reménykedők.

Az önkormányzat a tulajdonában álló, Cine-Mis Moziüzemi Kft. bevonásával tolja a propagandát, a Miskolc Holdinghoz tartozó nonprofit cég két mozitermet üzemeltet a Művészetek Házában. Az „1 Perc Miskolc” sorozat a Facebookon is elérhető, eddig viszonylag szerény a nézettsége, 310 ember követi. Meg lehet érteni, ha a fideszes városvezetés ambicionálja az ennél nagyobb elérést: a moziban telt ház esetén a két teremben egy-egy vetítéssel 210 miskolcinak tudják elmondani, mit tettek a város érdekében. Nem mindenki elégedett az fideszes egypercesek tartalmi összeállításával, az egyik hozzászóló Veres Pál független polgármesterjelölt indulásáról szóló hírt hiányolta, ami szerinte elég jelentős történés Miskolc életében, ezért javasolta pótolni.